Wagenings coronavaccin klaar voor test op muizen: 'Belangrijke eerste stap'

WAGENINGEN - Een Wagenings vaccin tegen corona is klaar om getest te worden. Vooralsnog gebeurt dat op muizen om te kijken of het vaccin in die diertjes genoeg antistoffen opwekt. “Dit is een belangrijke eerste stap”, klinkt het op de universiteit.

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit werken al sinds de start van de coronacrisis aan een vaccin. Ze maken de welbekende uitsteeksels van het coronavirus na en koppelen die aan een klein, onschuldig nanodeeltje, waardoor dat weer lijkt op een coronavirus. Het lichaam reageert daarop door antistoffen aan te maken, is het idee.

“We hebben zes maanden gewerkt om te weten hoe je die uitsteeksels moet maken en hoe je die aan de nanodeeltjes moet koppelen. Nu gaan we die op muizen testen om te kijken of ze genoeg antistoffen opwekken. Dit is een eerste belangrijke stap, maar het vaccin is nog niet klaar”, vertelt onderzoeksleider Gorben Pijlman.

Een virusdeeltje met de bekende uitsteeksels.

Nog in de race

Wereldwijd werken talloze wetenschappers aan een coronavaccin, en een aantal daarvan wordt al getest op mensen. “Wij moesten in april vanaf het begin beginnen, en met een klein groepje mensen. Er zijn grote bedrijven die al veel ervaring hebben met het maken van vaccins en kunnen voortborduren op bestaande technologieën”, verklaart Pijlman de achterstand.

Toch is het Wageningse vaccin zeker nog niet uit de race. “De uitkomst van die tests op mensen is onvoorspelbaar. Misschien zijn die vaccins niet zo effectief. Voor hoeveel mensen werken ze, werken ze bij alle leeftijdsgroepen hetzelfde, zijn er bijwerkingen en hoe lang bieden ze bescherming? Elk vaccin krijgt zijn eigen profiel. En als de eerste vaccins van volgend jaar misschien niet zo effectief zijn, komen andere, latere vaccins alsnog in zicht.”

De Wageningen Universiteit verwacht over een maand de eerste resultaten te kunnen delen.

Zie ook: Vaccin tegen coronavirus in de maak maar een snelle oplossing komt er niet

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Wageningen XON Wageningen Nieuws
Deel dit artikel: