Het is Halloween! Dat wordt weer lekker griezelen

HETEREN - Een kerkhof met bewegende spoken, afgehakte handen die bewegen en natuurlijk heel veel pompoenen. Gabie Bakker vond het maar wat jammer dat de traditionele Halloween lampionnenoptocht van Heteren dit jaar vanwege corona niet door kon gaan en dus bedacht ze een alternatief. Zo'n vijftig huizen doen mee aan de Halloween-wandeltocht.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Deze vijftig huizen hebben allemaal hun tuinen en ramen versierd in Halloween-stijl. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond zijn ze te bewonderen. Deelnemers kunnen hiervoor online een kaart downloaden.

"Het is net als met de berentocht eerder dit jaar (toen mensen knuffelberen in hun vensterbanken zetten zodat mensen op zoek konden gaan naar de beren, red.). Op de kaart hebben we ook maar ongeveer aangegeven waar de huizen zijn, zodat het toch nog een beetje een zoektocht blijft", vertelt initiatiefnemer Gabie Bakker.

Heteren heeft traditioneel een eigen Halloween-optocht voor kinderen, maar die ging vanwege corona niet door. Gabie: "Daar hoorde ik zoveel teleurgestelde reacties op dat ik dacht: hier moeten we iets mee."

Het helpt dat Gabie wat ervaring heeft met Halloween. "Ik ben scare-actor geweest: dat zijn die mensen bij bijvoorbeeld Wallibi die zo gek zijn zich te verkleden en mensen bang te maken. En ik zit in de filmindustrie, dus het knutselen van afgehakte handen is voor mij niks nieuws."

Kerkhof vol spoken en pompoenen

Met haar eigen tuin is ze daarom ook al maanden aan het werk. "Ik ga een kerkhof maken en gebruik daarbij Amerikaanse technieken, met projecties van doorzichtige spoken, met pompoenen en met handen die bewegen."

Kinderen mogen onderweg ook om snoep bedelen, de trick-or-treat-traditie van Halloween, maar wel volgens alle geldende coronaregels. "Ik heb zelf een pijp bij de voordeur gemaakt, waardoor ik snoep naar de kinderen kan schuiven."

Coronaproof

En dat mag ook van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Wordt het vieren van Halloween dan wel Sint Maarten (op 11 november) elders afgeraden, deze Veiligheidsregio vindt dat het wel kan mits iedereen voorzichtig is.

"Met kleine groepjes en met maximaal vier volwassen begeleiders, die onderling voldoende afstand houden. Wie de deur voorzichtigheidshalve niet wil openen: wees zo goed en hang een vriendelijk briefje voor de kinderen op", adviseert de Arnhemse burgemeester Marcouch die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio.

De regio raadt inwoners aan om met krijt een kruis te tekenen op 1,5 meter afstand van de voordeur, zodat langskomende groepjes op voldoende afstand blijven staan. Kinderen moeten alleen verpakte snoepjes en chocolaatjes aannemen.

Meer over dit onderwerp:
Corona Gemeente Overbetuwe Heteren Nieuws
Deel dit artikel: