Kunstenares Minke uit Ede bedacht cadeauverpakking die je kunt wassen en strijken

EDE - Het palet van kunstenares Minke Terwel telt veel meer kleuren dan groen alleen, maar dat ze duurzaam bezig is staat als een paal boven water. Zo bedacht de Edese een cadeauverpakking van textiel die veel langer meegaat dan een groot stuk papier dat al snel in de oud-papierbak verdwijnt. De 're-usable giftwrap' kun je zelfs wassen en strijken.

De Edese is zich heel bewust van wat er op artistiek-creatief gebied nodig is om deze planeet schoner en leefbaarder te maken. En dat varieert van schilderen met verantwoorde verf tot het hergebruik van een oud tuinhuisje als atelier, waar Groene Koppen-presentator Harm Edens haar opzoekt.

De tekst loopt door onder de foto.

Minke vertelt over de giftwrap - foto Omroep Gelderland

Kind van de Veluwe

Het groene bewustzijn kreeg Minke met de paplepel ingegoten. Ze is een kind van de Veluwe: spelen in het bos aan overkant van de straat, in de zomer hutten bouwen, fietscrossen en tunnels graven. Met haar ouders trok ze ook altijd de natuur in en van hen leerde ze dat je ook een verantwoordelijkheid hebt om die omgeving schoon en mooi te houden.

'Groene kunst'

Dat 'groene gevoel' kwam nog sterker opzetten na haar studie product design aan de kunstacademie. De creatieveling besloot dat haar kunst voortaan duurzaam moest zijn en gebruikt onder meer verantwoorde verf op waterbasis. En experimenteert met natuurlijke kleurstoffen. Ze houdt wel in de gaten dat daarbij de kleuren op termijn niet vervagen. En ze gebruikt ook resthout en resten verf, zoals overgebleven muur en hout verf, van anderen.  

Omdat de natuur me lief is, is dat wat ik maak ook lief voor de natuur.
Minke Terwel

Sociaal naaiatelier in Ede

Met de herbruikbare cadeauverpakking van afgedankt maar nog mooi textiel wil de Edese meer. Via het project Atelier Revive gaan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag met gebruikte stoffen en linten. Aan het textiel zit een label met scancode naar hoe je zelf een giftwrap kunt maken en er worden nu in tijden van corona ook veel mondkapjes gemaakt.

Atelier Revive wil uitgroeien tot een lokaal-sociaal atelier in Ede waar alleen met afgedankte stoffen en materialen wordt gewerkt door vrouwen die statushouder zijn en door een taalbarrière niet gemakkelijk (in hun eigen vakgebied) aan het werk komen. Sociale verbondenheid en milieubewust bezig zijn gaan zo hand in hand.

Voor nog meer over de kunst van Minke Terwel en haar duurzame (woon)omgeving kijk woensdag 4 november naar Groene Koppen.

Groene Koppen is te zien op woensdagen vanaf 17.30 uur op TV Gelderland en vanaf nu in onderstaande video:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Veluwe Gemeente Ede Ede Groene Koppen Milieu XON Nieuws
Deel dit artikel: