Toch meer parkeerplekken in centrum Nijmegen

NIJMEGEN - Het college van Nijmegen moet toch meer parkeerplekken realiseren in de nieuw te bouwen Hezelpoortgarage. Het plan was om 473 plekken aan te leggen, maar een raadsmeerderheid besloot woensdagavond dat er 573 moeten komen om zo de ondernemers in de binnenstad tegemoet te komen. Die vrezen dat klanten anders het centrum links laten liggen.

Het voorstel voor honderd extra parkeerplekken kwam van collegepartij SP. Frank Jasper van Gewoon Nijmegen wilde nog verder gaan. Hij stelde voor om 707 parkeerplekken te maken in plaats van 473, maar zijn amendement haalde het niet.

'Autootje pesten'

Frank Jasper is ook voorzitter van de ondernemersvereniging van de Hezelstraten en volgens hem dreigt het Nijmeegse centrum kapot te gaan door 'GroenLinks beleid van autootje pesten.' Met het schrappen van parkeerplaatsen, zoals die aan de Waalkade en de voorgenomen sluiting van bijvoorbeeld de Mariënburggarage, zouden er volgens hem 1100 parkeerplaatsen verdwijnen. Daarom wilde hij dat er bij de nieuwe Hezelpoortgarage zo veel mogelijk plekken bij zouden komen.

"Ik ken genoeg ouderen of moeders met kinderen die niet meer naar het centrum komen omdat ze geen parkeergelegenheid kunnen vinden", zo hield Jasper de raad voor. "Gewone Nijmegenaren die gedupeerd worden door het verdwijnen van steeds meer parkeerplekken."

Ombouwen naar iets anders

Mochten er in de toekomst te veel parkeerplekken blijken te zijn, dan zouden die altijd weer omgebouwd kunnen worden naar winkels of bijvoorbeeld een fietsparkeergelegenheid, zo stelde Japser.

Maar dat leverde hem hoon op van wethouder Tiemens: “Het college wordt er vaak op aangesproken dat we van die dure voorzieningen bouwen voor fietsparkeren. Maar fietsparkeergarages zijn toch echt een heel stuk goedkoper dan autoparkeergarages dus dat lijkt me niet handig gezien het investeringsbudget.”

Zie ook: 'Nijmegen gaat kapot door te weinig parkeerruimte'

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: