Nieuws

Burgemeester Baars van Ermelo stapt op na kritiek op functioneren

Burgemeester Baars van Ermelo stapt op.
Burgemeester Baars van Ermelo stapt op. © gemeente Ermelo
ERMELO - Burgemeester André Baars van Ermelo dient zijn ontslag in. Dat heeft hij woensdagavond bekendgemaakt tijdens een extra raadsvergadering.
Baars lag onder vuur naar aanleiding van een rapport dat twee weken geleden verscheen. Woensdag werd de voltallige gemeenteraad in Ermelo bijgepraat over de uitkomsten van het onderzoek door de opstellers ervan. 

Geen vertrouwen

Na de uitleg vroeg de burgemeester het woord. "Dat mensen zich onheus behandeld voelen, betreur ik. Het is altijd mijn belang geweest me in te zetten voor de burgers van Ermelo", las hij voor. Maar volgens hem ontbreekt er vertrouwen.  
"Er kan alleen vertrouwen zijn tussen elkaar en persoonlijk. En daar wringt de schoen." Daarop kondigde Baars aan zijn ontslag in te dienen bij de koning.

Dominante bestuursstijl

Uit het rapport bleek dat Baars zich 'belerend' opstelde richting wethouders en 'een dominante bestuursstijl' hanteerde. Professor Paul Frissen, een van de opstellers, benadrukte dat het qua bestuurlijke problemen nog wel meeviel in Ermelo. "Botsende bestuursstijlen komen overal in Nederland voor." 
Met professionele hulp zou in veel gevallen een oplossing voor de problemen gevonden kunnen worden. "Op voorwaarde dat iedereen eruit wil komen", hield de professor de gemeenteraad voor. 
Nadat Baars zijn besluit openbaar had gemaakt, zei Frissen dat dapper te vinden. "Dit moet voor de burgemeester een buitengewoon ingewikkelde beslissing zijn geweest."

Raadsleden overvallen

De planning was dat de gemeenteraad woensdag vragen zou stellen en op 11 november inhoudelijk zou gaan praten over het rapport. Maar burgemeester Baars had zijn conclusie al getrokken en voelde te weinig draagvlak.
Raadsleden reageerden overvallen op de boodschap. "Ik had dit niet aan zien komen", sprak Sarath Hamstra van het CDA. "De burgemeester heeft ontslag genomen en dat doet me meer dan ik gedacht had. Ik wens hem Gods zegen", reageerde fractievoorzitter Frans Snoek van de SGP. 
"Het is verdrietig en pijnlijk dat het zo moet gaan", benadrukte fractievoorzitter Folkje Spoelstra van de ChristenUnie. Toch staat ze nog steeds achter het opzeggen van het vertrouwen. Volgens haar ligt de grootste rol van de situatie bij de burgemeester en de wethouders.
Aan het eind van haar toelichting zei ze met trillende stem. "Ik ben het geruzie en gedoe zo zat." Waarna ze de handen voor de ogen sloeg.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!