Nieuwe bestrating en een 'koelte-eiland': dit zijn de plannen voor de Vesting

ELBURG - De gemeente Elburg wil de Vesting klimaatbestendiger maken. Om die reden zal bij de herbestrating van het centrum ook een hemelwaterriool worden aangelegd, zodat regen voortaan niet in het gewone riool terecht komt in de Beek of de Vestinggracht. Alle werkzaamheden aan de Vesting moeten vóór het nieuwe toeristenseizoen, begin april 2021, zijn afgerond.

Dat blijkt uit het Projectplan Herinrichting Vesting Elburg, het plan voor de historische binnenstad. De gemeente wil tot een informatiebijeenkomst op 3 november niets zeggen over de plannen, maar Omroep Gelderland heeft het document nu al in handen.

Voorbereiden op extreme weersomstandigheden

Naast het hemelwaterriool is er ook ruimte voor een 'koelte-eiland' in de plannen: een groot woord voor een bankje, een watertappunt en een leiboom, die bij de Ledige Stede geplaatst zullen worden. Deze maatregelen zijn bedoeld om de Vesting beter voor te bereiden op extreme weersomstandigheden. 

Zie ook: Elburgse Vestingraad stapt deels op, geen vertrouwen in politiek

Daarnaast worden de Beekstraat, de Jufferenstraat en de Vischpoortstraat opnieuw bestraat. In het midden van die straten komen natuurstenen te liggen, aan de buitenkanten omgeven door een strook klinkers. Tijdens de werkzaamheden zal Vitens gelijk de waterleidingen vervangen, omdat die 'een slechte staat van onderhoud kennen', volgens het rapport.

Tekst gaat verder onder de foto:

Twee stroken klinkers, met in het midden een strook natuursteen: zo gaat de binnenstad er uit zien. Foto: Projectplan Herinrichting Elburg Vesting

Begroting van 1,3 miljoen euro

De straatverlichting zal ongewijzigd blijven, maar zeven markante plekken in de stad, waaronder de Vischpoort en Museum Elburg, zullen speciaal verlicht gaan worden. Verder wordt het aantal fietsparkeerplaatsen uitgebreid, verandert de Beekstraat in een blauwe zone en moet bij de 'oude school' een grotere parkeerplaats voor bewoners van de Vesting komen. Daarnaast komen er meer bankjes in de stad te staan, 'om het imago van de gastvrije stad te ondersteunen.' Wat de plannen exact gaan kosten is nog niet bekend, maar er is in totaal 1,3 miljoen euro gereserveerd voor het project.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Elburg Elburg Nieuws
Deel dit artikel: