Eerlijke kleding kopen? In Apeldoorn zeggen ze 'ja!'

APELDOORN - Schoenen uit Vietnam, een shirtje uit Cambodja, en die jas? Die is gemaakt door een paar Sri Lankaanse handen. Grote kans dat ook jouw kleding in verre landen is gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden. In Apeldoorn bedachten ze daarom de Eerlijke Kledingroute.

Van donderdag tot en met zaterdag is het Fairtrade Week in Apeldoorn. Onder meer een speciale modecollectie en een 'experiencebox' midden in het centrum moeten daarbij helpen.

Tekst loopt verder onder de video:

Niet afschaffen, maar verbeteren

Maar wat het meest in het oog springt, is de route door de binnenstad langs winkels die duurzame, eerlijke producten verkopen. De fairtrade-driedaagse komt uit de koker van vakbond CNV Internationaal en Fairtrade Gemeente Apeldoorn.

Hun doel: niet het afschaffen van de kledingindustrie in derdewereldlanden, maar de omstandigheden van werknemers en hun salarissen structureel verbeteren. Dat begint aan de bron in die landen zelf, maar grote modemerken, kledingwinkels én consumenten spelen daar ook een enorme rol in.

'Weet je waarom die broek duur is?'

Mansion24 in het centrum van Apeldoorn verkoopt vooral duurzame en zoveel mogelijk 'eerlijke' kleding. Eigenaar Robin Batens doet bijvoorbeeld niet aan prijsstunts en 'Black Friday'. Hij vertelt: "Als iedereen zich meer bezighoudt met het verhaal achter het product, dan kom je al heel een heel eind. Wij hebben weleens gasten die zeggen: 'Honderd euro voor een spijkerbroek, dat is te duur'.

"Dan zeg ik: mag ik je uitleggen waarom? Een spijkerbroek voor 50 euro, daar is een concessie gedaan. Het is niet altijd zaligmakend dat wij iets kunnen kopen voor weinig."

De Eerlijke Kledingroute lopen? Bekijk hier de routekaart

Meer over dit onderwerp:
Duurzaamheid Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: