Studenten bouwen levensgrote Jenga-toren in Wageningen als protest tegen leenstelsel

WAGENINGEN - Vier studenten bouwen woensdag 28 oktober op het Junushoff in Wageningen een levensgrote Jenga-toren als protest tegen het leenstelsel. Het Jenga-spel bestaat uit een toren van houten blokken, die spelers er 1 voor 1 voorzichtig moeten uithalen zonder dat de toren omvalt. De toren staat symbool voor de toekomst van de huidige generatie studenten en de blokken voor de bouwstenen die zij nodig hebben om die toekomst mee op te bouwen.

Bas van Weegberg, van FNV Young & United: "Bouwstenen zoals: betaalbare huur, een hypotheek kunnen krijgen, vrijheid van studiekeuze, ruimte om je te kunnen ontwikkelen, schuldenvrij aan je leven beginnen. Allemaal zaken die wegvallen door het leenstelsel. Dus ieder blok dat uit de toren wordt gehaald en daarmee de toren wankeler maakt, toont hoe het leenstelsel onze toekomst doet wankelen."

Studentenactie coronaproof én interactief
De actie is interactief: mensen op straat worden aangemoedigd door de studenten om mee te doen met het spel. De studenten houden daarbij anderhalve meter afstand en dragen allemaal een mondkapje. In verband met de coronamaatregelen zijn er maar vier studenten die de toren bouwen.

Rondom de Jenga-toren, die wordt gebouwd met grote dozen, zal een 5 meter lange banner van de #NietMijnSchuld campagne staan en een aantal studenten met grote foamborden.

#NietMijnSchuld campagne
De #NietMijnSchuld campagne is een initiatief FNV Young & United samen met de LSVb en roept op tot afschaffing van het leenstelsel. De bonden willen dat studenten, met een bijbaan van 12 uur per week, schuldenvrij moeten kunnen afstuderen.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Wageningen XON Wageningen Nieuws
Deel dit artikel: