Meer dan 500 handtekeningen voor behoud grazende schapen in Doesburg

DOESBURG - Ruim 500 mensen hebben een handtekening gezet voor behoud van de schapen die twee keer per jaar 'de bermen maaien' in Doesburg. De petitie wordt woensdagmiddag overhandigd aan raadslid Mark Mol van PvdA/Groen Links.

De petitie is gericht tegen de bezuinigingsplannen van de gemeente. Enkele weken geleden maakte het college van burgemeester en wethouders bekend met de schapenbegrazing te willen stoppen om zo 7000 euro per jaar te besparen.

Veel inwoners reageerden vol onbegrip op het voorstel. Vilja Ultee en Marieke Verhulst uit de wijk de Ooi startten een online petitie om zo de gemeenteraad te overtuigen af te zien van de bezuiniging. 

Raad overtuigen

Volgens de initiatiefnemers van de handtekeningenactie is het niet alleen een bijzonder gezicht, die paar honderd wollige viervoeters tussen de flats, het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Want de schapen houden andere dieren in het gras, zoals egels, heel terwijl een maaimachine die meestal niet kan ontwijken.

Bovendien eten de schapen allerlei zaden die ze met hun poep weer verspreiden. Ook vogels halen er voedingsstoffen uit.  En schuilplekken voor kleine dieren blijven met de schapen behouden. 

Afgelopen maandag tijdens een commissievergadering over de begroting lieten veel gemeenteraadspartijen al doorschemeren het ook enorm spijtig te vinden als de schapen zouden verdwijnen uit Doesburg. Begin november moet de gemeenteraad een besluit nemen over de schapen en de andere bezuinigingskwesties.

Zie ook: 'Een slecht plan', Doesburgers in actie voor behoud 'levende bermmaaiers'

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Doesburg Doesburg Natuur Politiek Nieuws
Deel dit artikel: