Nieuws

Drukte op spoedeisende hulp: 'Angst dat dit zal toenemen'

EDE - Het is aanpoten op de spoedeisende hulp, merken ze ook in Ede bij ziekenhuis Gelderse Vallei. Volgens artsen heeft het strijdtoneel tijdens de tweede golf zich verplaatst van de Intensive Care (IC) naar de spoedzorgafdeling.
De aangescherpte maatregelen verlichten de spoedzorg enigszins, zo komen bijvoorbeeld minder mensen met sportblessures op de SEH-afdeling. Daar tegenover staat wel dat meer mensen met coronaklachten zich bij de spoedeisende hulp melden. "Meer dan in de zomer", vertelt arts Anniek Snoek. "Al was covid nooit helemaal weg van de spoedeisende hulp."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Drukte op spoedeisende hulp: 'Angst dat dit zal toenemen'
Coronapatiënten of mensen die 'coronaverdacht' zijn, komen op de SEH-afdeling op een speciale afgesloten gang te liggen. Daar liggen ze maximaal voor een paar uur. De piek ligt daar rond vier uur in de middag, dan liggen de meeste mensen op de 'corona-afdeling' van de spoedeisende hulp.

'Angst dat drukte gaat toenemen'

Door de toenemende drukte besloot ziekenhuis Gelderse Vallei eerder al eens dat de spoedeisende hulp voor een uur gesloten moest blijven. Dat dit nogmaals moet, sluit arts Snoek niet uit. "We hebben zeker angst dat de drukte gaat toenemen", schetst ze de situatie. "Als we meer coronapatiënten of corona-verdachte patiënten krijgen zullen we niet altijd de capaciteit hebben voor de rest." 
De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) waarschuwde eerder al dat door de coronadrukte de acute zorg in gevaar kan komen. Daarnaast moet het zorgpersoneel op de tenen lopen. "Want eigenlijk waren nog niet alle verpleegkundigen klaar voor een tweede golf. Het vraagt veel van ons", benadrukt Snoek.