Ede breidt uit, grondeigenaren mogen land alleen verkopen aan gemeente

EDE - Grondeigenaren in Kernhem-Noord in Ede mogen hun percelen de komende tijd alleen nog aan de gemeente verkopen. Dat heeft het gemeentebestuur besloten. Ede wil op deze manier snel en relatief goedkoop tientallen hectare grond in handen krijgen om extra woningen op te bouwen.

Aanleiding voor deze actie is de groeiende vraag naar woningen in Ede. De gemeente verwacht de komende twintig jaar een groei van 12.000 tot 15.000 huishoudens. 

Eerste recht van koop 

Concreet geeft de gemeente Ede zichzelf de komende drie maanden het zogenoemde eerste recht van koop op de percelen ten noorden van de wijk Kernhem. Dat betekent dat grondeigenaren, als ze hun perceel willen verkopen, dit altijd eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Pas als de gemeente de grond niet wil kopen, mag de eigenaar van de grond om tafel gaan met andere partijen. Mogelijk wordt dit voorkeursrecht van de gemeente verlengt tot drie jaar, maar daar moet de gemeenteraad eerst nog over stemmen. 

Tekst gaat verder onder kaart.

Het gaat om de percelen in de gebieden D en C. Foto: Gemeente Ede

Grondspeculatie voorkomen 

De gemeente neemt deze maatregel omdat ze snel nieuwe woningen wil kunnen bouwen zonder daar de hoofdprijs voor te hoeven betalen. Als de gemeente alleen maar zou aankondigen dat ze de grond wil kopen, zouden dezelfde percelen ineens veel duurder worden. "Dan wordt het lastiger om er in de toekomst betaalbare woningen te kunnen bouwen", stelt de wethouder. 

Hoeveel woningen er bijgebouwd gaan worden is nog niet bekend. De plannen daarvoor zullen de komende jaren uitgewerkt worden. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Ede XON Nieuws
Deel dit artikel: