Scholen willen meebetalen om natuuronderwijs te behouden

DOESBURG - De drie Doesburgse basisscholen willen het natuuronderwijs van NME Liemers op hun scholen behouden. De gemeente is van plan de jaarlijkse subsidie voor de natuur en milieuorganisatie te schrappen, maar de schooldirecteuren zeggen toe tijdens een commissievergadering van de gemeente mee te willen betalen zodat deze -volgens hen- belangrijke vorm van extra onderwijs kan blijven bestaan.

Medewerkers en vrijwilligers van Natuur- en Milieueducatie Liemers luidden vorige maand de noodklok. Ze maakten zich zorgen over het voortbestaan van de organisatie, omdat verschillende gemeenten de subsidie willen schrappen of verlagen. Duiven trok zich eerder al terug als subsidieverstrekker, Westervoort halveert de subsidie en in Zevenaar - de grootste subsidieverlener - bestuderen ze drie opties, waaronder ook stoppen of verzelfstandigen.

Kennis en kunde

Doesburg moet flink bezuinigingen en gebruikt daarvoor de 'kaasschaafmethode': op veel dingen wordt een beetje bezuinigd. De jaarlijkse 11.000 euro subsidie voor de NME is voor de komende jaren dus van de begroting gehaald, maar dat stuit nu op weerstand. 

Twee schooldirecteuren doen hun zegje tijdens de commissievergadering over de begroting. Ze vinden het extra natuur- en milieu-onderwijs erg belangrijk voor de ontwikkeling en bewustwording van de kinderen. Zo maakt basisschool De Horizon al 30 jaar gebruik van de lessen van de NME. "We houden smaak- en proeflessen, excursies en maken gebruik van de educatieve leskisten", laat directeur Inga Kraaijkamp weten. "De medewerkers en vrijwilligers van de NME hebben meer kennis en tijd dan onze eigen leerkrachten om deze lessen te verzorgen voor onze leerlingen." 

Delen door vier

Er zijn handtekeningen ingezameld onder leerlingen, leerkrachten en ouders. De scholen doen gezamenlijk een oproep aan de gemeente om de subsidie terug op de begroting te plaatsen. Daarbij komen ze het college tegemoet door zelf ook een bijdrage te leveren. Ze willen de 11.000 euro subsidie door vieren delen zodat iedereen evenveel -2750 euro- bijlegt. 

Wethouder Bollen van Doesburg reageert positief op het voorstel van de scholen. "Het lijkt mij een hele mooie verdeling, het is denk ik deels een taak voor onderwijs, maar ook voor de gemeente.

De gemeenteraad neemt begin november een besluit over de gemeentebegroting. 

Zie ook: Natuur- en milieueducatie Liemers luidt noodklok

Deel dit artikel: