Nieuws

Mislukte bevrijding Omar L. was 'dikke middelvinger', eisen van 4,5 jaar cel

ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat vier Fransmannen ieder 4,5 jaar achter de tralies gaan voor hun aandeel in de spectaculaire ontsnappingspoging van crimineel Omar L. uit de gevangenis in Zutphen in januari dit jaar. Dat bleek maandag in de rechtbank in Zutphen.
De vier staan terecht, omdat ze de hekken van de Zutphense Ooyerhoek gevangenis te lijf gingen met een slijptol, breekijzer en betonschaar. Ze wilden zo Omar L. te bevrijden. Die zit sinds vorig jaar een levenslange straf uit voor twee moorden en twee pogingen daartoe. 
De ontsnapping mislukte. Volgens de officier van justitie doordat de mannen het gereedschap niet goed gebruikten. Volgens de advocaat van één van de verdachten, omdat de Fransen doorkregen dat het verhaal dat hun verteld was niet klopte.
De schade aan één van de hekken van de gevangenis. Foto: Omroep Gelderland. 

Bedonderd

Advocaat Jan-Hein Kuijpers:  "Tegen mijn cliënt is verteld dat hij een Fransman moest bevrijden die uitgeleverd dreigde te worden aan de Verenigde Staten waar hij een straf van tientallen jaren zou krijgen voor het bezit van softdrugs. Toen hij doorkreeg dat de man die hij moest bevrijden helemaal geen Frans sprak, voelde hij zich bedonderd en stopte ermee."
De verdachten gingen er vandoor. De politie vatte ze na een achtervolging in Wehl in de kraag. De vier zijn op videobeelden te zien.
Een agent houdt één van de Fransmannen aan na een achtervolging. Foto: Persbureau Heitink.
Het OM spreekt van een goed voorbereide poging, waarvan alleen de uitvoering misging. In de actie ziet het OM 'een dikke middelvinger naar de rechtsstaat'. Volgens de officier van justitie moet de samenleving 'een krachtig signaal afgeven aan elke jongeman die zich wil laten ronselen voor zoiets'. Daarom komt het OM tot de eis van 4,5 jaar cel.

Verdachten 'wisten niet wie ze moesten bevrijden'

De advocaten van de verdachten betogen dat hun cliënten niet precies wisten wie ze moesten bevrijden, en waaruit. Ze ontkennen bovendien dat er verbanden zijn met de Mocro-maffia, waar Omar L. onderdeel van uitmaakt. Toch willen de verdachten in de rechtbank niet zeggen wie dan wel precies de opdrachtgever was voor de ontsnappinspoging.
Eén van de verdachten heeft een blanco strafblad, een baan bij de gemeente en komt uit een goed gezin. Maar ook hij wilde niet uitleggen waarom hij instemde om in Zutphen iemand uit een gevangenis te bevrijden. De mannen wisten van te voren niet hoeveel geld ze er voor zouden krijgen. 
De rechtbank doet op 9 november uitspraak in deze zaak. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!