Jongens doen bijzondere vangst in Waal

ROSSUM - Een mooie vangst was het voor Lenn en Jorren, zondag in de Waal bij Rossum. Nee, de kinderen haalden geen vis boven water, maar wel 75 meter kieuwnetten. Stropers gebruiken die illegalen netten om grote hoeveelheden vis te vangen.

"We waren aan het vissen toen ik een kunstvisje uitgooide", vertelt Lenn maandag vanuit de klas, waar zijn klasgenootjes muisstil luisteren. "Maar het bleef haken aan iets zwaars en toen knapte de lijn. Jammer, want met dat kunstvisje had ik een snoek gevangen."

'Fijn dat ik het net eruit heb gehaald'

Samen met Jorren ging Lenn naar huis om de hulp van zijn vader in te schakelen. Ze kwamen terug met een dreghaak om het visgerei uit het water te vissen. Dat ging nog knap lastig, blikt Lenn terug. En toen dook er ineens een anker op met daaraan de kieuwnetten. 

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

"Die netten zijn verboden. Een vis komt er met zijn kieuwen aan vast te zitten en dan sterft-ie. Ik was niet blij dat ik het zag, maar wel fijn dat ik het eruit heb gehaald", zegt Lenn.

Op de foto met agenten 

De twee jonge vissers maakten foto's en waarschuwden de politie. Twee agenten kwamen daadwerkelijk een kijkje nemen en gingen ook nog met Lenn en Jorren op de foto. Onduidelijk is nog hoe oud de netten precies zijn en of ze er al lang hingen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Lenn en Jorren met de verboden kieuwnetten. Foto: Remko Som de Cerff

Stropen in rivieren

Remko is de vader van Lenn. "Er overkomt hem altijd wel iets bijzonders, dus ik sta er niet van te kijken. Ik had alleen nooit gedacht dat er zo wordt gestroopt in de Nederlandse rivieren."

In Rossum klinkt de hoop dat de politie er ook echt werk van maakt. Remko: "Maar ja, ik begrijp dat een visnet minder belangrijk is. Ik ben bang dat de stropers gewoon weer hun gang kunnen gaan. Maar dan wel met 75 meter minder visnet."

Luister hier naar het gesprek met Lenn op Radio Gelderland:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Instagram Gemeente Maasdriel Rossum Natuur Nieuws
Deel dit artikel: