Radboudumc mag specialist niet ontslaan van rechter

ZUTPHEN - Het Nijmeegse Radboudumc mag een oncoloog die al jaren in dienst is van het universitaire ziekenhuis niet ontslaan. Dat bepaalt het gerechtshof in Arnhem, dat daarmee het vonnis van een lagere rechter herroept.

De betrokken medisch specialist werkt al sinds 1987 in het Radboudumc en gaf leiding op de afdeling gynaecologische oncologie. Zijn stijl van leidinggeven kwam onder het vergrootglas te liggen toen een extern bureau onderzoek deed naar de gang van zaken op de afdeling. 

Op basis van dat onderzoek kwam het ziekenhuis tot de conclusie dat de oncoloog beter moest functioneren. Toen dat niet lukte, wilde het Radboudumc het arbeidscontract ontbinden wegens niet goed functioneren. De specialist ging daartegen in beroep.

Een rechtbank koos eerder de kant van het ziekenhuis. Het gerechtshof in Arnhem stelt nu echter dat het ziekenhuis de man onvoldoende kans gaf om beter te functioneren. Bovendien klonk er tot twee jaar geleden nooit kritiek op de specialist. 

Volgens het hof zal het inspanning kosten om de arbeidsrelatie weer te herstellen. "Maar dat betekent niet dat er sprake is van een zodanige verstoring in de arbeidsrelatie dat deze tot beëindiging van het dienstverband moet leiden. Ook op die grond is dus geen ontbinding mogelijk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: