De wintertijd gaat vannacht in, maar daar kan niet elke klok tegen

CULEMBORG - Wintertijd: de één heeft er moeite mee, de ander merkt helemaal niets. En voor ouderwetse klokken geldt precies hetzelfde. Wie komende nacht de klok op de schoorsteenmantel een uur achteruit draait, moet er rekening mee houden dat het uurwerk daar misschien niet tegen kan.

De wijzers een volle slag naar links draaien, daar kunnen namelijk niet alle klokken tegen, weet klokkenkenner Jasper van Everdingen van Stadsuurwerkmakerij Culemborg. Zijn advies is: niet een uur achteruit draaien of elf uur vóóruit, maar gewoon een uur stilzetten.

Wijzers terugdraaien

'Het wil wel eens voorkomen dat mensen de klok aan de wijzers terugdraaien, daardoor breekt soms een wijzer af. Het uurwerk is er altijd voor gemaakt om met de wijzers van de klok mee te draaien, alle onderdelen die erin zitten zorgen ervoor dat het één kant op draait. Als je daar tegenin draait is dat een tegennatuurlijke beweging', aldus klokkenkenner Van Everdingen.

Kijk hier naar onze reportage over de wintertijd en klokken

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Culemborg Culemborg Nieuws
Deel dit artikel: