Kelderman grijpt roze trui in Giro d'Italia: 'Zwaarste dag van mijn leven'

Wilco Kelderman in de roze trui.
Wilco Kelderman in de roze trui. © EPA
BARNEVELD - Wielrenner Wilco Kelderman uit Barneveld heeft donderdag een fantastische prestatie geleverd in de Giro d'Italia. In de loodzware etappe, waarin onder andere de Stelvio werd bedwongen, greep hij de roze trui. Al ging dat niet heel gemakkelijk.
Kelderman stond voorafgaand aan deze etappe op 17 seconden achterstand van klassementsleider Joao Almeida, maar die moest veel eerder lossen dan Kelderman dat deed op de Stelvio. Uiteindelijk maakte Kelderman die seconden goed en pakte daarmee de leiderstrui. Wel moest hij toegeven op concurrenten Jai Hindley (ploeggenoot van Kelderman, red.) en Tao Geoghegan Hart. Hij hield 12 seconden over in het algemeen klassement.
De Ronde van Italië duurt tot en met zondag. Kelderman won nog nooit een grote ronde, maar is door zijn prestatie van vandaag wel heel dichtbij. Helemaal omdat er zondag ook nog een tijdrit op het programma staat, dat gaat Kelderman over het algemeen goed af.

'Zwaarste dag van mijn leven'

De wielrenner uit Barneveld noemde de etappe van vandaag de 'zwaarste dag uit mijn leven'. "Ik heb ongelooflijk afgezien. Het was een enorm gevecht", zei de renner van Sunweb. En daardoor werd het op het einde van de etappe van vandaag nog heel spannend of de roze trui wel om de nek van Kelderman zou hangen. "Ik wist de tijdverschillen wel. Het werd 'close', maar het is gelukt. Nu is het een kwestie van herstellen en dan een plan maken."
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!