Opmerkelijk verbond Arnhemse klimaatman met oud-PVV'er

ARNHEM - Arnhemmer Ruud Koornstra wordt de nummer vier op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart bij Code Oranje. Dat maakte de partij donderdag bekend. Onlangs werd de bekende Haagse politicus en oud-PVV'er Richard de Mos aangewezen als lijsttrekker, met zijn advocaat Peter Plasman op twee.

En die combinatie lijkt opmerkelijk. Koornstra staat namelijk bekend als voorvechter van duurzame ontwikkelingen. Na zijn productiebedrijf, waarmee hij onder meer de programma's Lingo en Villa Felderhof maakte, verkocht te hebben, richtte de ondernemer zich op groene stroom, ledlampen en elektrisch vervoer. Op dit moment is de veganistische Koornstra nationaal energiecommissaris.

Geen klimaatstrijder

De Mos is met zijn lokale partij momenteel de grootste in de Haagse gemeenteraad. In zijn verkiezingsprogramma wordt gesproken over het upgraden van autowegen, tegengaan van wegversmallingen en meer parkeergarages. Ook de PVV, waarvoor De Mos in de Tweede Kamer zat, staat niet bekend als klimaatstrijder.

Op het eerste gezicht twee tegenpolen dus, erkent de partij zelf ook. "Maar zonder wrijving geen glans", schrijven zij. De heren hebben gekeken naar wat hen wél bindt. "En niemand kan tegen duurzame, betaalbare, eerlijke en onafhankelijke energiehuishouding zijn", stelt Koornstra. Een 'miljarden slurpend klimaatakkoord' zien zij dan ook beiden niet zitten.

Verdacht door OM

Op dit moment wordt De Mos door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van deelname aan criminele organisaties, meineed, corruptie en schending van het ambtsgeheim. Zelf doet hij dat af als 'valse beschuldigingen, laster en leugens'. Mochten de verdenkingen uiteindelijk toch tot een veroordeling leiden, zal hij zijn activiteiten voor Code Oranje staken, liet De Mos eerder weten.

Uit recente peilingen van Maurice de Hond zou blijken dat Code Oranje een potentieel heeft van drie tot negentien Kamerzetels. Nadat eerder ook sportcommentaar Koert Westerman zijn deelname aan de partij toezegde, is Koornstra de vierde naam die bekend wordt gemaakt.

Deel dit artikel: