'In Nederland behandelen we mensen met dementie als gevangenen'

GORSSEL - Mensen met dementie worden opgesloten en gaan zich daar ook naar gedragen. Dat zegt bestuurder Ben van Gent van Sensire zaterdagavond in het tv-programma Van Gelders Grijs. Sinds 1 september heeft Sensire het opendeurenbeleid ingevoerd, wat betekent dat mensen met dementie vrij in en uit kunnen lopen.

Sensire is anderhalf jaar lang bezig geweest om dit beleid in Nederland te introduceren en voert nauw overleg met collega's in Duitsland, waar ze dit beleid al langer hanteren.  

"Uit veel onderzoeken blijkt dat mensen met dementie die niet worden opgesloten vitaler zijn. Ze zijn veel wakkerder, scherper en ze eten meer. Ze krijgen vaak ook hun dag- en nachtritme terug", zegt Sensire-bestuurder Van Gent. "Voor veel mensen met dementie is slapen een probleem, omdat ze hun ritme kwijt zijn. Ze krijgen een slaappil, wat niet bevorderlijk is voor hun lichamelijke gesteldheid." 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Kwaliteit van leven

Zorgmedewerkers van woonzorgcentrum De Borkel in Gorssel, onderdeel van Sensire, zijn geschrokken van de potentie van bewoners met dementie sinds het nieuwe beleid. Dat hoort ook Van Gent terug. "Je kunt ze grote momenten van kwaliteit van leven bieden."

In Gorssel wordt positief gereageerd op het opendeurenbeleid. Volgens Van Gent komt het wel eens voor dat een bewoner van woonzorgcentrum De Borkel op straat staat en de weg kwijt is. "Gelukkig is Gorssel een klein, hecht dorp en weten inwoners vaak wel dat het bewoners van ons woonzorgcentrum zijn", zegt hij.

Tv-uitzending op zaterdag 

Meer over woonzorgcentrum De Borkel en haar bewoners ziet u zaterdagavond in het tv-programma Van Gelders Grijs. 

Wat houdt de ouderen van Gelderland bezig en hoe ervaren zij dingen? Dat zie je bij Van Gelders Grijs. Jochem van Gelder gaat elke week op bezoek bij ouderen. Het programma is elke zaterdag om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: