Nieuws

Nijmeegse longarts: 'Er is geen tovermiddel, coronapatiënten nog net zo ziek'

NIJMEGEN - "We weten inmiddels meer over corona en hebben twee medicijnen tot onze beschikking, maar een tovermiddel hebben we nog stééds niet. Coronapatiënten worden nog net zo ziek als in het voorjaar', zeggen de Nijmeegse longartsen Anneke van Veen en Laura Vermeer.
"Goedemorgen mevrouw, hoe voelt u zich?", vraagt longarts Laura Vermeer aan José van Es. Zij is de avond ervoor met corona-achtige klachten acuut opgenomen in ziekenhuis CWZ in Nijmegen. "Moe", is het duidelijke antwoord. "We zien op de CT-scan van uw longen aan beide kanten afwijkingen die wel zouden kunnen passen bij corona", zegt dokter Vermeer. "Dus we moeten even de test afwachten en daar krijgen we vandaag nog de uitslag van."
Foto: José van Es krijgt bezoek van longartsen Laura Vermeer en Anneke van Veen

Meer in handen

Als we de kamer van José weer verlaten, vraag ik de arts of zij nu niet veel meer middelen in handen heeft dan een half jaar geleden. "We hebben wel veel geleerd, met name over de stollingsproblemen van coronapatiënten. En we hebben voor patiënten als mevrouw Van Es nu virusremmer remdesivir en voor de IC-patiënt ontstekingsremmer dexamethason. Die doet wel iets, maar mensen liggen nog steeds heel lang op de IC. "
We hebben nog steeds geen tovermiddel
Longarts Anneke van Veen
Haar collega Anneke van Veen vult aan: "Het doet wel wat, maar het is geen tovermiddel. Ze worden nog steeds net zo ziek als tijdens eerste golf. Eigenlijk is het nu net weer als in het voorjaar. Twintig procent van de corona-patiënten van de verpleegafdeling komt op de intensive care terecht. "
Stemt haar dat niet moedeloos? "Ja, een beetje wel. We zien wel weer op tegen wat komen gaat. Ik denk dat we nog vroeg in de golf zitten en dat de ernstig zieke patiënten nog moeten komen."
Foto: Apeldoorner Arno Ribbink op de corona-afdeling in het Gelre Ziekenhuis
Eén van die ernstig zieke patiënten ontmoet ik in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Arno Ribbink ligt aan het zuurstof. Hij wil wel even met me praten, maar komt voor bijna elk woord adem te kort. "Het is....heel eenzaam...lastig...thuis zit mijn vriendin ...met de kinderen...ook in quarantaine." Ik krijg het benauwd van de manier waarop deze nog redelijke jonge man praat. 

Wat komt er op ons af?

Erwin de Kovel, manager acute zorg, luistert mee. "Het baart me zorgen zoals de cijfers zich nu ontwikkelen. Het onzekere, hoeveel gaat er op ons afkomen; zorgen om ons personeel, maar ook om de patiënten kunnen wij al die tijd nog wel de zorg bieden die ze nodig hebben?"
Foto: manager acute zorg Erwin de Kovel tijdens onze opnames
Uitgeput zijn ze, van het harde werken tijdens de eerste golf aan coronapatiënten. En toch moeten artsen en verpleegkundigen weer vol aan de bak. Verpleegafdelingen en intensive cares stromen weer vol met mensen die naar zuurstof happen. Trekken artsen en verpleegkundigen het nog? Kunnen ze meer doen voor deze patiënten nu zij het virus beter kennen? Annemieke Schakelaar praat net als dit voorjaar met patiënten en personeel. Iedere woensdag is haar verslag 'Nu, in het ziekenhuis' te zien op TV Gelderland vanaf 17.15 uur elk uur; te horen op Radio Gelderland rond 17.50 uur en iedere woensdagavond te lezen op onze website en sociale media. 

Uitstel

De stroom aan patiënten zorgt ervoor dat zowel in Apeldoorn als in Nijmegen sommige behandelingen en operaties worden uitgesteld. Tot verdriet van de artsen en de manager. "Maar mensen die écht zorg nodig hebben, kunnen bij ons altijd terecht", zegt Erwin de Kovel. "En gelukkig ontmoeten we veel begrip bij patiënten van wie we de zorg moeten uitstellen."
Dat geluid hoor ik ook in het CWZ in Nijmegen. "De mensen die ik behandel voor bijvoorbeeld longkanker, blijf ik behandelen", zegt longarts Laura Vermeer. "Dat gaat gewoon door. De chemo, de operaties, daar zorgen we voor. En ondertussen hoop ik dat door de regels die er zijn het aantal besmettingen afneemt." En dus doet haar collega Anneke van Veen namens al het zorgpersoneel nogmaals een oproep: "Afstand houden en wordt een huismus."
Bekijk hieronder de nieuwste aflevering van Nu, in het ziekenhuis
Nijmeegse longarts: 'Er is geen tovermiddel, coronapatiënten nog net zo ziek'

Zie ook: