We krijgen meer reeën en zwijnen onder de auto, vooral in donkere dagen

APELDOORN - Het aantal aanrijdingen met dieren neemt toe. Vorig jaar noteerde het Verbond van Verzekeraars tienduizend wildaanrijdingen, waar het er in 2014 nog zesduizend waren. Op de Veluwe en in het oosten van het land komen de meeste dieren aan hun einde op onze wegen. Een nieuwe campagne gaat mensen daarop wijzen.

Het zijn vooral reeën, dassen en wilde zwijnen die geregeld en met fataal gevolg opduiken voor de ogen van een nietsvermoedende weggebruiker. De gemiddelde schadeclaim na aanrijding is 1600 euro, aldus het Verbond van Verzekeraars. In totaal liep de schade in 2019 op tot bijna 16 miljoen euro. Het aantal botsingen stijgt volgens de Jagersvereniging simpelweg omdat er meer wild is.

In de afgelopen week noteerde de Stichting Wildaanrijdingen Nederland al meer dan vijftig botsingen. Maar het zijn er waarschijnlijk meer, omdat lang niet iedereen een wildaanrijding meldt, hoewel dat wettelijk wel verplicht is.

Niet melden is strafbaar

Wie een dier aanrijdt, is strafbaar als dat niet bij de politie wordt gemeld. De politie stuurt een jager of faunabeheerder naar de plek van het ongeluk. Die verlost het dier uit zijn lijden als dat nog nodig is en zorgt voor afvoer.

Doodgereden wild mag dus niet voor eigen consumptie of verkoop meegenomen worden.

Campagne in wintertijd

Volgens de Jagersvereniging en de Vereniging Het Ree zijn er opmerkelijk veel ongelukken rond de tijd dat de klok net is verzet. Omdat dit weekeinde de wintertijd ingaat, start de Jagersvereniging woensdag in Apeldoorn, Voorst, Heerde, Oldebroek en Brummen een campagne om automobilisten te waarschuwen. In abri's, huis-aan-huis bladen en flyers komt er aandacht voor de aanrijdingen.

De Jagersvereniging pleit er ook voor om de wettelijke regels rond wildaanrijdingen op te nemen in het theorie-examen van het CBR.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Natuur Nieuws
Deel dit artikel: