Nieuws

Berkelland wil dat inwoners zelf hun asbestdak verwijderen

Het verwijderen van asbesplaten.
Het verwijderen van asbesplaten. © Omroep Gelderland
BORCULO - De gemeente Berkelland stelt een miljoen euro beschikbaar om eigenaren van asbestdaken te ondersteunen in het verwijderen van asbestplaten. Het college van burgemeester en wethouders heeft een plan gemaakt waarin staat hoe eigenaren geholpen kunnen worden.
Hoewel het asbestdakenverbod van tafel is, wil de gemeente eigenaren blijven stimuleren om hun dak te vervangen. "We hopen dat inwoners, voor ieders veiligheid en gezondheid, de asbestdaken blijven saneren. Om ze daarbij te ondersteunen hadden we al een asbestlening en asbesttreinen, maar we stellen in ons plan van aanpak voor meer te gaan doen", aldus wethouder Maikel van der Neut.

Particulieren stimuleren eigen schuurtjes te saneren

De gemeente hoopt dat inwoners die een asbestdak hebben van maximaal 35 vierkante meter dat zelf gaan saneren. Om deze mensen tegemoet te komen wil Berkelland de kosten voor het afvoeren van de asbestplaten dekken. Inwoners kunnen de platen, onder voorwaarden, naar de milieustraat brengen.
Daarnaast kunnen mensen gratis beschermingsmateriaal, zoals een overall, handschoenen en een gezichtsmasker, gratis ophalen bij het gemeentehuis. In de gehele gemeente zijn ruim 1200 particuliere kleine schuurtje. Berkelland denkt dat, met deze regeling, bijna de helft van de eigenaren hun dak zelf zal saneren.

Grootste deel daken in buitengebied

Eigenaren van daken met een groter oppervlak worden ook geholpen. Het gaat vaak om eigenaren van boerenschuren. Om hen te helpen stelt Berkelland een subsidieregeling open. Met deze subsidieregeling kunnen maximaal 650 eigenaren geholpen worden. 
In Berkelland ligt ruim 1,2 miljoen vierkante meter aan asbestplaten op daken. Het overgrote deel ligt op daken in het buitengebied. De gemeenteraad moet een definitief besluit nemen. 

Zie ook: