Nieuws

'Stutterbuddy' uit Nijmegen helpt anderen van het stotteren af

Edwin en Yannick oefenen bij Stutterbuddy.
Edwin en Yannick oefenen bij Stutterbuddy. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Stotteren is een flink probleem in de sociale omgang voor een grote groep mensen. Donderdag is er op Wereldstotterdag extra aandacht voor jongeren die last hebben van stotteren. Edwin Wiggers hielp zichzelf van het stotteren af en biedt zijn methode met zijn Nijmeegse bedrijf Stutterbuddy aan voor andere stotteraars.
“Maar liefst 1 procent van de wereldbevolking stottert”, leest Yannick ten Dolle tijdens een oefening voor. Yannick volgt sinds februari de methode van Wiggers. Eerder had hij zich neergelegd bij het stotteren, maar een half jaar geleden vond hij dat er toch iets moest gebeuren.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Edwin was ooit stotteraar, maar helpt nu zelf stotteraars

Depressie

Want stotteren belemmert veel stotteraars. Daarover kan Edwin Wiggers als ex-stotteraar meepraten. “Ik moest een andere opleiding kiezen, ik heb mijn baan verloren. Ja, het bracht me haast tot een depressie.”
Edwin volgde meerdere methodes om er vanaf te komen, maar zonder blijvend resultaat. Vaak nam het stotteren kort na de cursus of therapie weer toe. Edwin Wiggers: “Ik kwam erachter dat het een angststoornis is, in plaats van een spraakstoornis.”

Toonhoogtes en klanken

En zo ontwikkelde hij de zogenoemde VIBES methode. Simpel gezegd werkt die door je te richten op de klanken en toonhoogtes in plaats van op de belemmeringen. Yannick oefent deze ochtend met langgerekte klanken. Maar daarnaast werkt Edwins methode ook aan 'je goed voelen'. Edwin: “Je hoofd leegmaken. Als jij je goed voelt, dan gaat het praten automatisch beter.”
“Ja, daar ben ik het helemaal mee eens”, aldus Yannick, “Want als ik in mijn eentje ben, stotter ik helemaal niet.”

Geen oplossing voor iedereen

Toch is er bij stotteren vaak wel degelijk sprake van een technisch spraakprobleem, zegt Anja van der Vlist van het Stotterfonds. “Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs voor dat er echt in het systeem van het spreken iets misgaat.” En daarom stelt het Stotterfonds dat de traditionele behandeling bij de logopedist behouden blijft binnen de stottertherapieën. Van der Vlist: “Er is geen remedie die voor iedereen werkt.”
Maar welke methode je ook kiest, Edwin heeft een duidelijke boodschapt voor stotteraars. “Je hoeft het niet voor je hele leven te doen. Je kunt er echt van af.”