Coalitie verwerpt voorstel om zwembad Didam te redden

DIDAM - Het initiatiefvoorstel van Fractie Rob Mos om zwembad De Hoevert in Didam één jaar langer open te houden, is maandagavond door de coalitie verworpen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hiermee lijkt de definitieve sluiting van het zwembad haast onomkeerbaar.

"Ik ben zwaar teleurgesteld", laat Rob Mos direct na de raadsvergadering weten. "Deze coalitie had nu echt een kans om met een creatieve oplossing, het initiatiefvoorstel, een zwemvoorziening te behouden voor Didam. Het plan vroeg niet om enorme bergen geld, maar slechts tijd en een andere manier van denken." 

Vier sportverenigingen

Het initiatiefvoorstel werd door Mos ingediend, nadat vier sportverenigingen uit Didam en omgeving een plan hebben ingediend om een zwemvoorziening in het dorp te behouden. Volgens Mos kun je als gemeenteraad geen mooier voorbeeld van burgerparticipatie krijgen. De fractievoorzitter probeerde zijn mede-raadsleden te overtuigen door te benadrukken dat zij geschiedenis konden schrijven door het zwembad in Didam één jaar langer open te houden. Dit mocht echter niet baten. De coalitiepartijen VVD, CDA, Lokaal Belang Montferland en D66 bleven achter hun eerdere standpunten staan, waarna het voorstel tijdens een hoofdelijke stemming resoluut werd verworpen.

Het initiatiefvoorstel was bedoeld om geïnteresseerde partijen, waaronder de vier samenwerkingen verenigingen, langer de tijd te geven om de mogelijke opties voor het behoud van een zwemvoorziening te onderzoeken. Mos kreeg bijval van oppositiepartijen PvdA en Lijst Groot Montferland. Ingrid Wolsing, raadslid van PvdA, hamerde op het feit dat wethouder Ruth Mijnen tijdens de behandeling van het voorstel aangaf dat draagvlak voor eventuele voorzieningen erg belangrijk is. Ze begrijpt dan ook niet dat het college dit initiatiefvoorstel niet steunt: "Er zijn 1500 handtekeningen opgehaald tegen de sluiting De Hoevert en er ligt een plan van verenigingen om een zwembad te exploiteren. Hoeveel meer draagvlak wil je nog hebben?"

Definitieve sluiting?

Tijdens de raadsvergadering bleek echter dat er binnen de gemeenteraad geen draagvlak was om De Hoevert nog één jaar open te houden. Hiermee is de kans groot dat het zwembad in Didam op 31 december 2020 definitief de deuren moet sluiten.

Hierdoor verdwijnt het zwembad na 47 jaar uit het Montferlandse dorp.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Montferland REGIO8 Didam Nieuws
Deel dit artikel: