Ziekenhuizen bezorgd om komend griepseizoen, zegt Nijmeegse microbioloog

NIJMEGEN - De griepgolf van komende winter verhoogt de druk op ziekenhuizen verder. Dat zegt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud Universiteit. "Mensen met griep, maar ook andere luchtwegvirussen, hebben klachten die overlappen met de symptomen van Covid-19. Zelfs een milde griepgolf gaat dus tot extra werk leiden."

Patiënten met griepverschijnselen die een ziekenhuis binnenkomen, bijvoorbeeld via de spoedeisende hulp of verloskunde, moeten in isolatie worden geholpen. Vaak krijgen patiënten ook een test om te kijken of ze het griepvirus, influenza, onder de leden hebben.

Voss vertelde eerder deze week tegen Omroep Gelderland hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de coronaregels houden (tekst gaat verder onder de video):

Zowel het aantal beschikbare isolatieruimtes als de testcapaciteit van ziekenhuizen staat onder druk vanwege de coronapandemie. "Iedere instelling is bezig zich hierop voor te bereiden", benadrukt Voss, die in het Outbreak Management Team (OMT) zit dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport adviseert.

Zie ook: Coronazorg in bijna alle ziekenhuizen flink opgeschaald

Tegelijk testen op corona en griep

In het CWZ, waar de hoogleraar werkt als arts-microbioloog, wordt daarom binnenkort begonnen met het testen van mensen op corona en griep tegelijk. "Dat scheelt wat werk, omdat je maar een keer genetisch materiaal hoeft af te nemen."

Voss hoopt dat meer mensen zich dit jaar willen laten vaccineren. Dat zou de omvang van de griepgolf kleiner maken. Maar ook los van de vaccinatiegraad wordt volgens hem verwacht dat het een relatief mild griepseizoen zal worden.

"Wat we ook al hebben gezien tijdens de afgelopen winter op het zuidelijk halfrond, is dat er relatief minder luchtwegvirussen rondgaan dan gewoonlijk. Vanwege de coronamaatregelen houden mensen bijvoorbeeld veel meer afstand dan normaal, waardoor ook het griepvirus zich minder makkelijk verspreidt."

Maar hoe mild ook, het wordt voor ziekenhuizen spannend hoe ze het griepseizoen moeten doorkomen. "De werkdruk neemt hoe dan ook verder toe."

Zie ook: 'Je kan ook onopgemerkt corona hebben', stelt deskundige

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: