Hoelang kan jij zonder je smartphone?

DOETINCHEM - Hoelang kan jij zonder je smartphone? Ruim 80 procent van de mensen geeft aan niet langer dan een dag zonder hun smartphone te kunnen, weet Marlous de Haan. Ze zocht het uit nadat ze in haar werk als fysiotherapeute vaak klachten hoorden die ontstaan door gebruik van de smartphone. Dat maakte haar nieuwsgierig en dus ging zij op onderzoek uit.

Al lezende en onderzoekend had Marlous al snel genoeg voor 'etiquetteboek' over het gebruik van de smartphone. Het boek zou aanvankelijk in april al uitkomen, maar ja, daar was het coronavirus. Haar uitgever ging failliet en dus belandde het project op de lange baan. Maar gelukkig voor de schrijfster kon zij eind augustus alsnog haar eerste boek Smartphone Etiquette lanceren, met daarin 125 gedragsregels voor het gebruik van je mobiele telefoon. 

4,5 uur per dag

'Voor de coronacrisis zaten mensen gemiddeld 4,5 uur per dag op hun smartphone en ik ken de recente cijfer niet, maar dat zal ongetwijfeld meer zijn geworden', merkt de Doetinchemse op. Er is zelfs een term voor die mobiele telefoonverslaving bedacht: nomofobie, ofwel het gemis van de mobiele telefoon. 

Na Smartphone Etiquette schreef Marlous door en dat leidde tot een tweede boek: Videobellen Etiquette. 'Je kunt nu niet meer zeggen dat je niet weet hoe het werkt", zegt de fysiotherapeute en schrijfster. "We zijn allemaal overgegaan op videobellen. Nu is het tijd om te bedenken hoe je dat zo goed mogelijk doet.' 

Luister en kijk hier naar Marlous in de Week van Gelderland

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: