Boswachter: 'Dieren hebben rust nodig om voedsel te zoeken'

HOENDERLOO - "Extreme drukte in de natuurgebieden op de Veluwe, de Posbank, in de bossen in de Achterhoek en bij Nijmegen kan alleen als bezoekers de regels in acht nemen en ook rekening houden met de natuur." Dat zegt boswachter Henk Ruseler in De Week van Gelderland. "Dieren en planten hebben rust nodig."

"We hebben snapshotcamera's hangen en we weten hoe de edelherten en wilde zwijnen zich gedragen. We weten dat dieren overdag wegduiken voor het lawaai en de onrust, maar als het donker wordt hebben ze echt de stilte nodig om voedsel te zoeken en te rusten'', zegt Ruseler. 

De boswachter beseft dat bezoekers een goed inkomen opleveren voor bijvoorbeeld Park de Hoge Veluwe. Het park is particulier bezit en heeft natuurbescherming als doel. "Maar de toegenomen drukte in coronatijd maakt duidelijk dat je publiekstromen moet sturen door zogeheten zonering, bewegwijzering en paden. Er zijn wel gebieden die meer drukte aankunnen, zoals rond het bezoekerscentrum en bij het parkpaviljoen en de winkel. En natuurlijk bij het Kröller Müller museum." 

Voorstander van het afsluiten van natuurgebieden, dat is Ruseler niet. "De natuur is van iedereen."

Luister en kijk hier naar het gesprek met de boswachter

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Hoenderloo Nieuws
Deel dit artikel: