Opnieuw plannen voor groot zonnepark in Bennekom

EDE - Ede geeft groen licht voor drie nieuwe zonneparken in de gemeente. De ontwikkelaars van de parken in Ede, Bennekom en Harskamp krijgen van het stadsbestuur toestemming hun plannen verder te ontwikkelen. Opvallend is dat het grootste park in Bennekom ligt. Daar ontstond onlangs veel commotie over een zonnepark. Het is de vraag of Ede door deze zonneparken wel aan haar klimaatdoelstellingen kan voldoen.

Het geplande zonnepark in Bennekom is met ruim elf hectare de grootste van de drie locaties. In Ede gaat het om drie hectare, in Harskamp om bijna acht hectare. 

De voorgenomen locatie aan de Lange Rijnsteeg in Bennekom ligt hemelsbreed een kleine kilometer van het zonnepark dat eerder van tafel ging omdat een van de raadsleden werkzaam was voor de projectontwikkelaar van dat park en hij daardoor niet mee mocht stemmen. 

In het coalitieakkoord van de gemeente Ede staat dat de gemeente vijftig hectare zonnepark wil realiseren. De nu geplande zonnevelden meten samen 22 hectare. De gemeente geeft aan deze voorstellen gekozen te hebben omdat Edenaren kunnen participeren en profiteren van de financiële opbrengsten. 

Op zoek naar meer

Ede wil actief werken aan meer parken voor zonne-energie. De gemeente ziet dat als voorwaarde om de doelstelling van een klimaatneutraal Ede in 2050 te halen. Fractievoorzitter Stephan Neijenhuis van D66 zegt dat de klimaatdoelstelling van Ede nu praktisch onhaalbaar zijn geworden omdat er nu slechts voor 22 hectare aan zonnparkplannen is. 

Lees ook: Politieke soap ten einde geen zonnepark in Bennekom

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Ede Nieuws
Deel dit artikel: