Studenten kunnen maar heel moeilijk een stageplek vinden

WAGENINGEN - MBO'ers kunnen door de coronacrisis maar met moeite een stageplek vinden. Vooral in de zorg, horeca en evenementenbranche is de nood hoog.Uit cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) bleek, eind augustus, dat er landelijk 21.000 stageplekken te weinig waren.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De organisatie lanceerde een campagne en medio september was het aantal teruggebracht tot 18.895. De regio Rijk van Nijmegen nam destijds in de cijfers een vierde plek in met meer dan duizend stageplekken die nog niet waren gevuld.

Ook studenten in andere regio's worstelen nog steeds met het vinden van een stageplek. Zo meldt ook het Graafschap College in Doetinchem dat het meer moeite kost dan normaal om voldoende stageplekken te vinden. In de Achterhoek is er op dit moment met name een tekort aan stageplekken voor de opleiding Handhaving.

Het Rijn IJssel, met meer dan twintig locaties rond Arnhem en Wageningen, ziet vooral serieuze tekorten in de Evenementen, artiesten en sound & vision. Op de vakschool in Wageningen is het zowel voor externe als interne stages moeilijk. De vakschool heeft eigen voorzieningen als hotelkamers en fungeert als congrescentrum. Dat ligt nagenoeg stil. Studenten die voorheen intern stage konden lopen, hebben deze mogelijkheid nu niet.

De andere kant van de medaille

Opvallend genoeg zijn er in het Rijn IJssel ook opleidingen die juist profiteren van de coronacrisis. In de detailhandel zijn er veel bedrijven te vinden die topomzetten draaien, zoals bouwmarkten, supermarkten en delicatessezaken.

Het CDA trok een maand geleden al aan de bel bij de provincie Gelderland. De partij wil dat de provincie ingrijpt om het oplopende tekort aan stageplekken van mbo'ers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Wageningen Wageningen XON Nieuws
Deel dit artikel: