Slot Loevestein kleurt in herfstvakantie VN-blauw

POEDEROIJEN - De vijfenzeventigste verjaardag van de Verenigde Naties, wat heeft dat nu te maken met Slot Loevestein? Best veel, vinden ze bij het slot in Poederoijen. Volgens hen begon het denken over recht op vrijheid namelijk 400 jaar gelden in het kasteel. Om dat te vieren, kleurt het kasteel vanaf zaterdag blauw.

Dat het Slot blauw kleurt heeft alles te maken met Hugo de Groot. De schrijver en rechtsgeleerden legde met zijn manier van denken de basis voor het gedachtegoed van de Verenigde Naties, zo redeneert de organisatie van het evenement '75 of 400 jaar vrijheid'. Toen de vrijheidsdenker gevangen zat in het kasteel, ontstonden zijn ideeën. 

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Ingewikkelde boodschap op een spannende manier

Daarom is er bij het kasteel deze herfstvakantie aandacht voor de verjaardag van de VN. 'De boodschap van vrede, vrijheid en recht willen we op Loevestein doorgeven, waarbij we soms wat ingewikkelde onderwerpen op een toegankelijke manier delen', aldus de organisatie. 

Op meerdere plekken in Nederland vieren gemeenten het 75-jarig bestaan van de VN. Zo hijst de gemeente Zaltbommel de vlag bij het stadskantoor.  Burgemeester Pieter van Maaren: ‘Onze vrijheid is ons grootste goed. Juist nu in deze roerige coronatijd beseffen wij maar eens te meer hoe belangrijk onze vrijheid is. Wij feliciteren de VN met hun jubileum en danken hun voor hun inzet.'

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel Nieuws
Deel dit artikel: