Nieuws

Huizenprijzen stijgen overal in onze provincie flink

De gemiddelde prijs van een koopwoning in Gelderland steeg in het derde kwartaal met 12,5 procent.
De gemiddelde prijs van een koopwoning in Gelderland steeg in het derde kwartaal met 12,5 procent. © ANP
BARNEVELD - De huizenprijzen in onze provincie zijn in iedere regio gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsvereniging NVM. Gelderland laat een trend zien die vergelijkbaar is met de landelijke cijfers.
De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland ligt nu op 354.000 euro, een toename van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grootste prijsstijging was te zien in de regio Zuidwest-Friesland (19,9 procent) en in Slochteren (18 procent). 
Klik op een regio om de prijsstijging te zien in het derde kwartaal (via LocalFocus).

Prijsstijging van 12,5 procent

Huizenkopers in Gelderland legden de afgelopen drie maanden gemiddeld ruim 12,5 procent meer geld op tafel dan in dezelfde periode (juli, augustus, september) vorig jaar. En ook toen was er al sprake van een fikse stijging. Volgens makelaarsvereniging NVM heeft de consument 'nauwelijks meer iets te kiezen', waardoor de prijzen verder stijgen. Het aanbod van huizen blijft achter bij de vraag.

Huizenprijzen daalden nergens

De grootste stijging in onze provincie is te zien in de regio Barneveld. Daar stegen de huizenprijzen met liefst 16,8 procent. Ook in Ruurlo/Eibergen (15,2 procent) en Duiven/Westervoort (14,7 procent) is sprake van een flinke toename. In niet één Gelderse regio zakten de huizenprijzen. De stijging was het minst hoog in de regio's Elst (10 procent) en Zutphen (9,7 procent).
De NVM deelt de provincie Gelderland op in twaalf regio's. Dit zijn de procentuele prijsstijgingen van woningen in de maanden juli, augustus en september 2020:
Barneveld: 16,8 procent
Ruurlo/Eibergen: 15,2 procent
Duiven/Westervoort: 14,7 procent
Doetinchem: 12,9 procent
Nijmegen: 12,4 procent
Nunspeet: 12,3 procent
Ede: 12,1 procent
Apeldoorn: 11,7 procent
Culemborg/Dodewaard: 11,1 procent
Arnhem: 11,1 procent
Elst: 10 procent
Zutphen: 9,7 procent
Hans van Wolfswinkel, oprichter van Wolfsgoed Makelaardij in Barneveld, zegt dat het een kwestie van vraag en aanbod is in Barneveld. "Het aanbod is schaars, maar de vraag is hoog. Wat Barneveld eerder heeft gemist is grootschalige nieuwbouw. Er werd wel gebouwd, maar in kleine projecten van tien huizen. Door dat geringe aanbod duikt iedereen op de huizen die er al zijn en te koop komen. Soms zijn er wel vijftien bezichtigingen voor één huis."
Van Wolfswinkel is niet verrast dat de verkoopprijzen weer flink gestegen zijn. "In het tweede kwartaal van dit jaar zag je wat terughoudendheid bij de aankoop van een huis, maar in het derde kwartaal had iedereen weer moed: mensen durfden weer een stap te maken. Steeds meer mensen ten westen van Barneveld komen hiernaartoe en Barneveld is een dorp met alle voorzieningen. Bovendien ligt het gunstig langs de A1 en A30."

Nergens een daling

In niet één Nederlandse regio (er zijn er in totaal 76) zakte de gemiddelde prijs van een huis. Wel liep hier en daar het aantal verkochte woningen enigszins terug in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Doetinchem is één van die regio's waar dat het geval was. Daar werden 4,4 procent minder woningen verkocht dan in 2019.