Nieuws

Man krijgt drie jaar cel in 'een van de grootste mensensmokkelzaken in Nederland'

Aanhouding van een groep illegale migranten in Rilland.
Aanhouding van een groep illegale migranten in Rilland. © ANP
PUTTEN - Een man uit Putten is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel voor het smokkelen van een groot aantal Syrische vluchtelingen. Het gaat volgens het OM om een van de grootste mensensmokkelzaken in Nederland.
Behalve de 41-jarige Puttenaar is een man van 40 jaar uit de gemeente Oirschot veroordeeld. Hij wordt gezien als leider van de criminele organisatie die in 2015 werd opgerold en krijgt 5,5 jaar cel. Ook moet hij ruim 107.000 euro terugbetalen aan de Staat, zo bepaalde het gerechtshof in Arnhem.
Justitie zei op de zitting eind vorige maand over aanwijzingen te beschikken dat het mogelijk om 2000 gesmokkelde personen gaat. De Syrische vluchtelingen zouden in 2014 en 2015 vanuit Griekenland, Italië en Hongarije verder Europa in zijn geholpen. Met busjes werden ze opgehaald en voor honderden euro's vervoerd naar Nederland, Denemarken en Zweden, zonder dat ze beschikten over geldige papieren.

Lager dan eis

De rechtbank in Zwolle legde de verdachten in februari 2018 gevangenisstraffen op van 5 en 4 jaar. De gevangenisstraf voor de man uit Putten bestond voor de helft uit een voorwaardelijke straf.
Het OM eiste in hoger beroep onvoorwaardelijke celstraffen van 8 en 4 jaar. Dat het hof lagere gevangenisstraffen heeft opgelegd dan geëist, komt deels doordat de procedure voor het hoger beroep te lang heeft geduurd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!