Kerken zijn niet te vergelijken, zegt Barneveld na diensten met 450 man

BARNEVELD - "Een kerk met 1800 plaatsen, zoals de Gereformeerde Gemeente in Barneveld, is niet te vergelijken met kleine kerken." Dat laat de gemeente Barneveld weten na vragen van Omroep Gelderland over onder meer de diensten van de Gereformeerde Gemeente Centrum in Barneveld. Die liet zondag 450 man per keer toe. De minister adviseerde juist om alle kerkdiensten te beperken tot maximaal 30 bezoekers.

Het is de verantwoordelijkheid van de kerken zelf of ze dat advies volgen, constateert de gemeente. Barneveld sprak afgelopen week met een aantal kerken en een vertegenwoordiger van een lokale moskee. "Zij worstelen met de aanvullende richtlijnen. We hebben gemerkt dat de kerken het moeilijk vinden om een weg te vinden in deze plotseling ontstane situatie van grote aantallen besmettingen." De burgemeester zou hen hebben gevraagd 'zo veel mogelijk' af te schalen en geen risico's te nemen.

De Gereformeerde Gemeente in Barneveld volgt het advies niet, de Hervormde Gemeente in Barneveld wél. Bekijk de video:

'Niet zingen'

Zijn advies om ook niet te zingen, werd in de Gereformeerde Gemeente Centrum in elk geval niet opgevolgd. "Het orgel speelt zachter en we zingen ingetogen", liet woordvoerder Hans van der Velde aan Omroep Gelderland weten.

Tekst gaat verder onder de foto.

De kerk van de Gereformeerde Gemeente Centrum in Barneveld voor de dienst zondagmorgen. Foto: Omroep Gelderland

Verschillende kerken hebben het landelijke advies opgevolgd om hooguit 30 personen onder te brengen, ziet de gemeente. "En een aantal grote kerken heeft zondag het aantal personen per dienst teruggebracht. De kerken in Barneveld gaan daar zeer verantwoord mee om", volgens de gemeentewoordvoerder. Zij wijst erop dat het protocol voor onder meer afstandsnormen, reserveringen, looproutes, inrichting en klimaat goed worden gevolgd door de kerkgenootschappen.

Begrip

De gemeente toont begrip voor de behoefte om diensten in de kerk te houden en het 'verlangen om het geloof te kunnen belijden'. "Zeker nu er weer sprake is van onzekere tijden."

Zie ook: Dringend advies door kerk niet opgevolgd, drie keer per dag honderden mensen bijeen

 

Meer over dit onderwerp:
Corona Gemeente Barneveld Barneveld Nieuws
Deel dit artikel: