Rijbewijs halen wordt duurder door corona: 'We kunnen niet anders'

ARNHEM - Rijexamens worden volgend jaar ongeveer zes procent duurder, maakt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bekend. Dat komt neer op zo'n zeven euro per examen. Die kosten worden doorberekend aan de klant, laten verschillende rijscholen uit de provincie weten. Ook de prijzen van de lessen moet volgens hen omhoog. "Jammer, natuurlijk. Het wordt toch allemaal weer een stuk duurder", zegt verkeersschooleigenaar Piet Anneveldt uit Doetinchem.

Rijschooleigenaar Robert van den Bergh uit Arnhem noemt het 'logisch' dat de tarieven stijgen. "Het CBR loopt nu miljoenen in de min." Het bureau geeft zelf aan dat dit het gevolg is van de extra kosten voor een 'veilige voortzetting van de dienstverlening' in de corona-pandemie, naast de stijging van andere lasten.

'Iedereen heeft rijbewijs nodig'

Van den Bergh verwacht naast de examens zijn eigen tarieven met een euro per les te verhogen. Bang dat mensen daardoor afhaken, is hij niet. "Iedereen heeft een rijbewijs nodig. Dit voelen ze niet."

"Voor een telefoon kunnen ze ook honderden euro's uitgeven. En naar cafés kunnen ze nu niet, dus ze houden geld over", zegt hij lachend. Anneveldt heeft het nog niet precies berekend, maar dat ook zijn prijzen omhoog gaan, 'zou zomaar kunnen'.

Eigenaar Ad Visser van rijschool de Betuwe uit Tiel had gehoopt dat de prijsstijging minder zou zijn. "Maar we moeten omhoog."

Stijging van zes procent

Voor zijn eigen tarieven denkt hij ook aan de zes procent stijging die het CBR hanteert. "Voor de theorielessen die we geven kan een instructeur nu nog maar zes leerlingen kwijt, in plaats van vijftien", legt hij uit. In de lesauto is het volgens hem nog wel te doen.

"Alleen een mondkapje, desinfectiemiddelen en goed luchten. Eerst mocht ik geen twee leerlingen tegelijk in de auto hebben. Dat kostte me heel veel extra reistijd, maar dat kan gelukkig weer."

Meer over dit onderwerp:
Corona Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: