Onbegrip bij kerk en moskee: 'Waarom wel 600 man in de Brabanthallen?'

TERSCHUUR - Verschillende geloofsgemeenschappen vinden de aangescherpte bezoekersregels voor kerken en moskeeën lastig. Afgelopen weekend was er veel kritiek op een kerk in Staphorst omdat daar zeshonderd mensen tegelijk een dienst bijwoonden. Daarop zijn de maatregelen aangescherpt, tot onvrede van de geloofsgemeenschappen.

Dominee Simon Lagendijk van de Hersteld Hervormde Gemeente in Terschuur snap niet waarom er niet meer dan dertig man in zijn kerk mag zitten. “Als de Brabanthallen met 600 man open kan op een veilige manier, laten we dan ook kijken of de kerken – met heel wat minder man – hier in het dorp deels open kunnen blijven,” zei Lagendijk vrijdagmiddag.

Bekijk  de video. Tekst gaat daarna verder. 

Vrijdagavond kwam het landelijk orgaan van de Hersteld Hervormde Gemeente met advies over maatregelen. Zo wordt er gesproken van ‘een substantiële teruggang van het maximum aantal bezoekers’, wordt geadviseerd mondkapjes te dragen bij het in- en uitgaan van de kerk en wordt er gevraagd om ‘een hernieuwde bezinning op de wijze van frequentie van samenzang’. Wat dat concreet betekent moeten kerken voor zichzelf bepalen.

Bij de Eyup Sultan Moskee in Apeldoorn kunnen de maatregelen van de overheid rekenen op onbegrip. “Er is geen eenduidig beleid. Als je aan de ene kant in een theaterbijeenkomst meer dan 100 man mag hebben, en in een geloofsgebouw niet… Dat kun je de mensen niet uitleggen”, zegt Ayhan Tonca, voorzitter van de moskee. “Dat schuurt enorm.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: