'Dit is een grote doorbraak voor mensen met diabetes'

NIJMEGEN - Honderd mensen met diabetes type 1 krijgen een kunstmatige alvleesklier. Deze kunstalvleesklier meet zelf de waardes en spuit niet alleen insuline, maar ook glucagon. Op deze manier worden hoge en lage waardes in het bloed opgevangen.

Arianne van Bon, internist endocrinoloog Rijnstate ziekenhuis, is nauw betrokken bij dit proces. Het wordt gezien als een grote doorbraak voor diabetespatiënten. Die moeten nu meerdere keren per dag spuiten.

Toen Van Bon de ontwerper van de kunstalvleesklier leerde kennen, dacht ze meteen al: "Ik hoop dat het gaat lukken. Ik wil graag het succes zien. Er zijn zoveel diabetespatiënten die hier baat bij hebben en waarvan het leven zo kan verbeteren."

Bekijk het gesprek met Arianne van Bon in de Week van Gelderland. De tekst gaat daaronder verder.

Ze legt uit: "Nu is er het CE-keurmerk, het keurmerk dat verplicht is bij elk medisch apparaat. De ontwikkeling van de kunstalvleesklier duurt heel lang. Dat komt vooral dat er heel veel geld nodig is en dat is er niet altijd. Er is op een gegeven moment een persoonlijke investeerder ingestapt. Hij heeft zelf geen diabetes maar heeft wel familie met diabetes type 1. Vaak werkt dat zo."

Kinderen en echte kleintjes

Voorlopig is de alvleesklier geschikt voor type 1 en volwassenen. "We willen graag door naar tieners, kinderen en de echte kleintjes. Vooral voor kinderen zou deze alvleesklier een oplossing zijn", aldus Van Bon.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: