In de Romeinse tijd lagen de daken vol met Gelderse dakpannen

HAALDEREN - Een dak vol dakpannen; tegenwoordig is dat heel normaal. Maar in de Romeinse tijd kon je niet naar de bouwmarkt voor een nieuwe stapel. Sterker nog: vrijwel alle dakpannen die in de Romeinse tijd in ons land op de daken lagen, kwamen uit Gelderland.

Om precies te zijn uit de voorloper van wat nu Nijmegen is. Daar stond een bakkerij waar de pannen werden gemaakt. Die kwamen vervolgens overal terecht. "Overal in de landen hebben badhuizen en villa's gestaan. Allemaal met dakpannen uit Nijmegen", vertelt Rob Vermeulen in het programma Ridders van Gelre. "In Nijmegen hebben zeven of acht ovens gestaan."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

De klei wordt in een mal 'gesmeten' en vervolgens wordt alles netjes in de hoeken gestampt. Daarna smeert Rob het met zijn natte handen glad. Daarna worden de dakpannen te drogen gelegd. "In die tijd werd wel eens misgestapt. Je ziet pannen waar afdrukken van hun sandalen in staan."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Ridders van Gelre:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!