Nieuws

Edese politiek voert druk op: 'Noodopvang voor daklozen moet er snel komen'

Een groep daklozen slaapt nu in tentjes in de Edese bossen.
Een groep daklozen slaapt nu in tentjes in de Edese bossen. © Omroep Gelderland
EDE - Een meerderheid van de gemeenteraad van Ede wil snel een nieuw onderkomen voor problematische daklozen. Deze mensen slapen nu veelal in tentjes in de bossen. Uiterlijk 1 december moet er voor hen iets geregeld zijn, vinden politici.
"Alleen al vanuit humanitair oogpunt vinden we dat Ede zo'n opvang moet hebben", zegt raadslid Dirjanne van Drongelen (ChristenUnie) die donderdagavond tijdens de raadsvergadering de motie indiende. Ede had even een noodopvang voor daklozen met ernstige verslavings- of gedragsproblemen, maar die werd afgelopen zomer gesloten

Raad wil harde toezegging

Wethouder Hoefsloot geeft aan dat er aan een nieuwe opvang voor probleemdaklozen wordt gewerkt. Er worden 19 mogelijke locaties onderzocht. "Met geluk kunnen we iets realiseren voor deze winter", zegt hij.
Maar de gemeenteraad vindt dat niet genoeg en wil een harde toezegging. "Voor deze winter móét er voor deze kwetsbare mensen gewoon onderdak komen", zegt Arnold Versteeg (SGP). De daklozen slapen sinds de sluiting van de vorige opvang veel in tentjes in de bossen

Negatieve gevolgen tijdsdruk

Alleen GemeenteBelangen en VVD steunen de roep voor een alternatieve noodopvang niet. De partijen zijn ervan overtuigd dat er al hard gewerkt wordt aan een oplossing.
Daarnaast wijst Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen) erop dat de tijdsdruk kan zorgen voor een onzorgvuldige locatiekeuze, zoals afgelopen winter toen er op stel en sprong een opvang kwam in een kinderrijke woonwijk. De buurt was niet bij die keuze betrokken en mensen voelden zich onveilig. 
De wethouder beloofde uiteindelijk alles op alles te zetten om voor 1 december een opvang voor de 'buitenslapers' in Ede te realiseren. 

Zie ook: