'Elke windmolen een zwarte wiek, dat scheelt dode vogels'

De Gelderse Partij voor de Dieren wil dat van elke windmolen in ieder geval één wiek zwart wordt. Dat zou volgens de partij flink bijdragen aan de bescherming van vogels.

Een zwarte wiek per windmolen zou tot zeventig procent minder dode vogels opleveren. "De natuur staat al behoorlijk onder druk, als wij daar dan ook nog eens windmolens en zonneparken gaan plaatsen, worden leefgebieden van beschermde diersoorten nog verder verkleind", zegt Bart Kuijer van de Partij voor de Dieren.

Ook wil hij dat windmolens niet in natuurgebieden komen te staan, maar dichtbij bedrijventerreinen. Gedeputeerde Jan van der Meer is een stuk voorzichtiger over het effect. "Dat moet echt nog beter worden uitgezocht. Er zijn wel vraagtekens bij de zwarte wieken." Zo zou het onder meer mogelijk zijn dat de zwarte wieken warmer worden dan de witte wieken, waardoor de windmolen uit balans zouden raken.

Ook zegt de gedeputeerde in gesprek te zijn met organisaties om te kijken hoe de energietransitie de natuur niet beschadigt. 

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: