Nieuws

Boa’s gaan de straat op met bodycams en handboeien: 'Zwaardere middelen niet nodig'

Boa’s krijgen bodycams en handboeien in Wijchen en Druten.
Boa’s krijgen bodycams en handboeien in Wijchen en Druten. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) in Wijchen en Druten gaan binnenkort de straat op met bodycams en handboeien. Daarmee moeten ze effectiever kunnen reageren op gevaarlijke situaties.
Boa’s spelen volgens de gemeenten een steeds belangrijkere rol naast de politie. Daarom moeten ze ook uitgerust worden met het juiste gereedschap, zo luidt het oordeel. "Tot op heden zijn boa’s afhankelijk van de politie om in gevaarlijke situaties iemand te boeien", vertelt een woordvoerder van Werkorganisatie Druten-Wijchen.
"Op het moment dat ook zij over dit middel beschikken, kunnen ze de persoon zelf naar het politiebureau vervoeren." Zwaardere middelen als een wapenstok zijn volgens de gemeenten niet nodig. "Bovendien ligt het geweldsmonopolie bij de politie."
Nadat de juridische procedures zijn afgerond, worden de handhavers zo snel mogelijk uitgerust met de nieuwe middelen. Daar hoeven de colleges de gemeenteraden van Wijchen en Druten niet over te raadplegen. De minister van Veiligheid en Justitie moet nog wel toestemming geven voor de inzet van handboeien.

Verplichte training

Er is volgens de werkorganisatie verder geen bijzondere aanleiding geweest om de boa’s te voorzien van de nieuwe uitrusting. "We volgen daarin ook landelijke en lokale ontwikkelingen", stelt de woordvoerder. "De boa’s maken een professionaliseringsslag door middel van opleidingen en de uitbreiding van hun uitrusting. Dat is begonnen met een portofoon en steekvest, nu worden daar bodycams en handboeien aan toegevoegd."
De gemeenten benadrukken tot slot dat de boa’s de juiste scholing hebben ontvangen om fatsoenlijk om te kunnen gaan met de handboeien. "Ze zijn verplicht om een training te volgen waarbij de focus ligt op aanhouding- en zelfverdedigingstechnieken, geweldsbeheersing en het gebruik van geweldsmiddelen."

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.