Nieuws

Stort van granuliet stopt voorlopig

De zandwinplas Over de Maas.
De zandwinplas Over de Maas. © Omroep Gelderland
DREUMEL - In een nieuwe rechtszaak waarin de gemeente West Maas en Waal opnieuw eiste dat de omstreden stort van granuliet in zandwinplas Over de Maas wordt verboden, heeft de gemeente die eis voorlopig weer van tafel gehaald. Zandwinner Nederzand bood maandag tijdens de zitting zelf aan een tijdje te stoppen met het storten van granuliet, in afwachting van een onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer.
Zandwinplas Over de Maas is een diepe plas bij Dreumel waar ontzander Nederzand zand uit heeft gewonnen, en die weer ondieper wordt gemaakt door er granuliet in te storten. Granuliet is een afvalproduct van weg- en waterbouw, waar Rijkswaterstaat graag vanaf wil. 

Giftige stof

Door granuliet te gebruiken, kunnen andere stoffen bespaard worden, stelde Nederzand tijdens een eerder rechtszaak. Maar uit onderzoek zou blijken dat de giftige stof acrylamide kan vrijkomen. En dat duizend keer meer dan Rijkswaterstaat eerder berekende, in het slechtst denkbare scenario, ontdekte onderzoeksprogramma Zembla later.
Toen de gemeente West Maas en Waal na eigen berekeningen tot dezelfde conclusie als Zembla kwam, stapte de gemeente naar de rechter om een nieuwe afweging te vragen.

Steekproeven

De stort stopt niet meteen, maar gaat drie weken door om Arcadis gelegenheid te bieden om nog willekeurig scheepsladingen te bemonsteren in drie steekproeven. Als dat morgen meteen zou gebeuren, zou het de schijn hebben geen goede steekproef te zijn.
Belanghebbenden zoals Burgercollectief Dreumel zijn teleurgesteld dat de gemeente meebeweegt met Nederzand, weet Zembla-onderzoeker Roelof Bosma. "Zij vinden dat het tijdelijk stoppen van de stort op de korte termijn afleidt van discussies over het nut en de gevolgen op de lange termijn."
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!