Zwarte Cross kondigt nieuw Achterhoeks kinderboek aan

HENGELO - Tante Rikies Tweede Onmundig Mooie Verhalenboek is in de maak. Na het eerste Achterhoekse kinderboek in 2014 komen de organisatoren van het festival nu met een nieuwe variant. Dat maakt het festival bekend in zijn eigen magazine.

"We vonden het hoog tijd voor een fonkelnieuwe versie", laat het festival weten. Kinderen krijgen een ratjetoe aan verhalen, gedichten, tekeningen en andere creatieve uitspattingen voorgeschoteld, allemaal in het dialect. "Zo kunnen we onze kinderen de streektaal blijven bijbrengen en zal het Nedersaksisch nooit uitsterven."

Luisterboek en lespakket

De Achterhoekse verhalen worden geschreven of aangeleverd en vertaald door allerlei bekende Nederlanders. Luuk & Siem de Jong, Gerda Havertong, Giel Beelen, Lonneke Sloetjes, Gijs Jolink en Guus Hiddink leveren onder meer een bijdrage. Het boek is bedoeld voor kinderen van 1 tot 13 jaar. 

Behalve het verhalenboek, dat eind november verschijnt, komt er ook een luisterboekvariant. "Zo kan iedereen horen hoe het klinkt en kunnen de kids zelf naar alle verhalen luisteren. Daarnaast willen we volgend jaar een Achterhoeks lesprogramma maken, dat we gratis gaan aanbieden aan scholen." 

Opvolger

In 2014 lanceerde de Zwarte Cross haar eerste kinderboek in het dialect, ter promotie van de Achterhoekse (Nedersaksische) taal. Onder meer Klaas-Jan Huntelaar, kinderboekenschrijver Fred Diks en Bennie Jolink leverden destijds verhalen aan. Van het eerste boek is inmiddels de vierde druk verschenen. 

Zie ook: Tante Rikie presenteert "onmundig mooi" Achterhoeks verhalenboek

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Bronckhorst Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: