Nieuws

Komt er ook een groot zonnepark bij windpark Bijvanck Zevenaar?

© ANP
ANGERLO - Er zijn plannen voor een groot zonnepark aan de voet van Windpark Bijvanck in Zevenaar. Het initiatief komt van het duurzame energiebedrijf Pure Energie en moet zo'n 23 hectare groot worden. Omwonenden zijn bij de plannen betrokken. Bij de gemeente Zevenaar ligt een conceptaanvraag voor het zonnepark.
De ontwikkeling van het park is nog in een pril stadium. Het zonnepark moet direct ten noorden van de twee oostelijke windmolens van Windpark Bijvanck komen. Die molens worden momenteel gebouwd. De Didamse Wetering is de grens aan de zuidkant. Aan de noord- en westkant loopt het plangebied in de richting van de Ganzepoelweg, maar er blijft ruime afstand tussen het zonnepark en de Ganzepoelweg.

Met de buurt

Op een kwart van de 23 hectare zullen geen zonnepanelen komen conform de gedragscode Zon op Land. Dat betekent dat er maximaal 17 hectare aan zonnepanelen komt, die naar verwachting ongeveer 1 miljoen kWh per jaar op kunnen wekken. Dit is zo'n acht procent van het huidige energieverbruik van Zevenaar. 
Pure Energie wil het zonnepark graag samen met de omgeving realiseren. Daarom heeft het bedrijf een voorstel gedaan hoe de omgeving betrokken kan zijn bij de plannen en hoe buurtbewoners mede-eigenaar kunnen worden van het zonnepark. Er zal een werkgroep opgericht worden. Terwijl verschillende omwonenden nog fel tegen de komst van de windmolens waren, reageren ze positief op de eerste plannen voor het zonnepark.

Informatiebijeenkomst

Het is de bedoeling dat de zonnepanelen voor omwonenden straks niet te zien zijn. Daarnaast moet het gebied zo ingericht worden dat aantrekkelijk wordt voor bijvoorbeeld vogels. 
Binnenkort zal er een informatiebijeenkomst zijn voor de buurt. Vanwege corona is nog niet duidelijk in welke vorm die zal plaatsvinden.