Nieuws

Even tanken of boodschappen doen in Duitsland, mag dat?

Het zijn gouden tijden voor pomphouders in de grensstreek.
Het zijn gouden tijden voor pomphouders in de grensstreek. © ANP
BABBERICH - Nu Gelderland door Duitsland als risicogebied wordt bestempeld, heeft dat gevolgen voor wie de grens over wil. Maar welke gevolgen dat zijn, is nog niet voor iedereen duidelijk. Mag je bijvoorbeeld wel de grens over om even te tanken of boodschappen te doen?
Veel bewoners van het grensgebied gaan graag naar Duitsland om hun tank vol te gooien. En als ze er toch zijn, nemen ze een flesje drank en andere boodschappen mee. Maar hoe zit dat nu Gelderland door onze oosterburen op 'rood' is gezet?
Wie uit onze provincie komt – of uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland of Noord-Brabant – moet volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bij binnenkomst in Duitsland een negatieve coronatest kunnen laten zien. En die test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Alleen voor inwoners van Zeeland of Limburg geldt deze voorwaarde niet.

Noordrijn-Westfalen maakt een uitzondering

In onze buurdeelstaat Noordrijn-Westfalen gelden echter een paar uitzonderingen. Zo hoeven mensen die op doorreis zijn naar een ander land niet getest te zijn en datzelfde geldt voor grenswerkers.
In de laatste update van het coronaprotocol is er ook een uitzondering gemaakt voor mensen die minder dan 24 uur in de deelstaat verblijven. Dat is dus goed nieuws voor als je alleen even een volle tank wil halen. Overigens is niet iedereen bekend met dat laatste protocol, ook sommige officiële instanties niet. Dit zorgde voor wat verwarring, ook omdat de honorair consul der Nederlanden in het Duitse Kleve de bepaling niet kende. Inmiddels heeft hij de uitzondering van Noordrijn-Westfalen bevestigd.

Meldplicht of niet voor kort bezoek

Het enige wat nog onduidelijk blijft is de melding die je al dan niet moet doen voor een kort verblijf in Noordrijn-Westfalen voor wat boodschappen of een tankbeurt. Verschillende gemeenten in de deelstaat en ook de overkoepelende grensorganisatie Euregio geven aan dat deze plicht er is. Het is echter niet opgenomen in de uitzonderingen van het protocol van Noordrijn-Westfalen. Verdere navraag biedt ook nog geen uitkomst.
Het lijkt in ieder geval verstandig om het voor de zekerheid te doen. Ook omdat het op meerdere manieren kan en laagdrempelig is. Een mailtje met alleen de aankondiging van het bezoek volstaat. Op de sites van de te bezoeken gemeenten is er meer over te vinden en staan ook de linkjes voor het aanmelden.
Wil je langer in Duitsland blijven, maar beschik je niet over een negatieve coronatest, dan moet je je bij aankomst preventief laten testen. Dan krijg je wel gelijk het verzoek om in zelfquarantaine te gaan voor 14 dagen of totdat blijkt dat de uitslag negatief is.
Wat gebeurt er als je geen bewijs van een negatieve covid-19-test hebt? "Dan zijn de consequenties voor de reiziger. Het kan zijn dat ze er bij de grens naar vragen. Kun je het bewijs niet tonen, dan moet je daar twee weken in quarantaine of tot het moment dat je de negatieve uitslag wel kunt tonen", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan RTV Noord.

Regels voor onze oosterburen

En Duitsers dan? Kunnen die hier gewoon komen? Ook zij moeten aan aangescherpte regels voldoen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke en toeristische reizen naar Nederlandse risicogebieden namelijk af.
Als Duitsers bijvoorbeeld voor naar Winterswijk komen, bevinden ze zich in een risicogebied. Ze moeten zich bij terugkomst melden bij het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, en een recente negatieve coronatest laten zien of twee weken in quarantaine.
Ook hiervoor geldt dat Noordrijn-Westfalen een uitzondering heeft gemaakt voor mensen die minder dan in 24 uur in een risicogebied verblijven. Inwoners van die deelstaat kunnen dus wel even de grens over om hier te shoppen, al wordt dat wel ontmoedigd.