Mondkapjesplicht is 'maatwerk op maatwerk' voor speciaal onderwijs

ARNHEM - Het advies opvolgen van het kabinet om een mondkapjesplicht in te voeren voor voortgezet onderwijs was voor De Onderwijsspecialisten vanzelfsprekend. De uitvoering daarvan is voor de stichting voor speciaal onderwijs in Gelderland minder vanzelfsprekend. Het betekent maatwerk binnen een schoolstructuur dat al maatwerk toepast.

De regel moet maandag ingaan, maar op de scholen van de stichting zal niet direct iedereen een mondkapje dragen. In het speciaal onderwijs zitten namelijk leerlingen met fysieke en verstandelijke beperkingen.

"We hebben aan iedere school gevraagd wat het betekent voor de school", legt Astrid Berendsen van de stichting uit. "En doe dat samen met de medezeggenschapsraad, waar ook ouders inzitten. Wat lukt wel en wat lukt niet." In de loop van volgende week wordt dit helder volgens Berendsen. "Het wisselt dus per school."

Blokkade

Voor bijvoorbeeld doven- en slechthorenden is het bedekken van de mond een blokkade in de communicatie. Voor anderen zal het vanwege een mentale beperking een opgave zijn om een mondkapje te dragen.

"Ik denk dat voor een groot deel er zeker iets mogelijk is", stelt Berendsen. "We gaan maximaal voor de veiligheid van de leerlingen zelf en de medewerkers. Zoals ons onderwijs maatwerk is, is het dragen van mondkapjes ook maatwerk." 

Zie ook: Zonder mondkapje met het aanvullende vervoer? Soms mag dat

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Corona Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: