Geld voor woningbouw gaat vooral naar Randstad

ARNHEM - Landelijke subsidie voor nieuwe woningen ging vrijwel allemaal naar de randstad, zag de SP. En dat terwijl de woningnood in Arnhem groot is. "Dus ik had de hooivork alweer uit de schuur gehaald: op weg naar Den Haag", schetst fractievoorzitter Gerrie Elfrink. "Maar wat bleek: wij krijgen geen geld omdat we helemaal geen aanvraag hebben gedaan."

Daarover wilde de socialist woensdagavond uitleg van wethouder Ronald Paping en kreeg bijval van meerdere partijen. "Kennelijk zijn er geen nieuwe plannen gemaakt of ingediend. Zo komen onze inwoners er bekaaid vanaf."

'Voorwaarden konden niet'

Volgens Paping kon hij op dit moment niet aan de voorwaarden voor een aanvraag voldoen. "Het moet gaan om minimaal 500 woningen, waarvan 50 procent betaalbaar. Er moet een afgebakend gebied zijn. Het project moet een financieel tekort hebben en de zekerheid dat het binnen drie jaar gerealiseerd kan worden", somt de wethouder op.

Op korte termijn was het daardoor lastig om een haalbare aanvraag te doen, constateert Paping. In een van de volgende rondes, wil hij wel graag meedoen. "We kijken naar kansrijke mogelijkheden."

'Doet huiswerk niet'

Er zijn 8000 woningen in de stad nodig, herinnert Elfrink de wethouder. "Kennelijk doet u al twee jaar uw huiswerk niet." Fractievoorzitter Eric Greving (PvdA) meent ook dat Paping het voor elkaar had moeten krijgen een project van 500 woningen te vinden, gezien de plannen die er liggen. "We moeten heel hard bouwen", ziet ook VVD-raadslid Menno Loos, die zich bij zijn voorgangers aansluit.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: