Corona-gedenkplek moet mensen troost bieden in tijden van crisis

WIJCHEN - Ter nagedachtenis van alle coronaslachtoffers richt Wijchen aan de Meerdreef een speciaal plekje in waar mensen naartoe kunnen gaan voor troost. De burgemeester maakt 6 oktober een begin door een boom te planten, die symbool moet staan voor de viering van het leven.

De gedenkplek wordt verder ingericht in samenwerking met de burger. “We denken hierbij onder andere aan het plaatsen van een bankje”, voegt de gemeente toe. “Ideeën zijn zeer welkom.”

Eerder deze maand riep het Rijk gemeenten op om vanaf 6 oktober tot het einde van dit jaar activiteiten te organiseren in het kader van 'aandacht voor elkaar'. Daar geeft Wijchen nu gehoor aan. Nadat burgemeester Marijke van Beek op die datum haar boompje heeft geplant, wil de gemeente verschillende initiatieven op touw zetten.

‘Mensen zijn bang’

Eerder dit jaar stelde raadslid Rudie van Haren tijdens een vergadering voor om een monument neer te zetten ter nagedachtenis van alle coronaslachtoffers. De gemeente omarmde het initiatief meteen.

“Iedereen beleeft de crisis op zijn eigen manier. En nu we allemaal afstand van elkaar moeten houden, vinden nabestaanden toch minder troost in hun omgeving”, meent Van Haren, lid van Kernachtig Wijchen. “Hopelijk biedt zo’n monument een beetje extra steun.”

Als lokale politicus zit hij midden in de gemeenschap. De verhalen die Wijchenaren met hem delen bieden hoop, stelt hij. Maar soms komen ze ook heel hard binnen. “Mensen zijn bang. Ze zitten de hele dag alleen thuis. Dat hakt er flink in. Ik lig er nog net niet wakker van. Desondanks raak ik wel extra gemotiveerd om via het politieke proces toch nog mijn steentje bij te dragen.”

Zie ook: Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: