Grensland College gestart na ondertekening

ULFT - Saxion, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), het Graafschap College en een netwerk van werkgevers uit de grensregio hebben woensdag hun handtekening gezet onder de overeenkomst waarmee het Grensland College een feit is. De nieuwe school komt in Winterswijk en moet op termijn grensoverschrijdend onderwijs aanbieden op een niveau dat tussen mbo en hbo ligt.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Trots

"Door het Grensland College geven wij studenten aan beide kanten van de grens de mogelijkheid om een opleiding in de Achterhoek te volgen", legt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk uit. "Ik ben trots dat wij zo’n project juist in deze regio kunnen doen.”

De nieuwe school vestigt zich in het oude raadhuis van Winterswijk. Leerlingen krijgen tevens onderwijs op andere locaties, zoals het CIVON. Volgens Bengevoord is Winterswijk een logische startplek voor grensoverschrijdend onderwijs. “Winterswijk ligt dicht bij de grens. Daarnaast hebben wij de ruimte beschikbaar en hebben we een goede relatie met Duitsland.”

Ingewikkeld

Vooralsnog zijn er geen Duitse onderwijsinstellingen aangesloten bij het project. “Ze vinden het ingewikkeld om in de verkennende fase al aan te sluiten bij een samenwerkingsverband”, zegt Alain van de Haar, sectordirecteur van het Graafschap College.

Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat ook Duitse scholen zijn aangesloten: “Op het moment dat het in Nederland goed draait, gaan zij graag met ons in gesprek. Dan kijken we wat zij van ons kunnen leren en hoe zij kunnen aanhaken met ons project.”

Start in 2021

Volgens Van de Haar worden de verstrekte diploma's Europees erkend: “Dus diploma’s die je hier krijgt, zijn in heel Europa geldig als een associate-degree diploma."

Geïnteresseerde studenten moeten wachten voor ze van start kunnen op het Grensland College. “De eerste deeltijdscursussen, modules en trainingen beginnen vanaf februari volgend jaar. De echte opleidingen beginnen in september 2021”, aldus Van de Haar.

Meer over dit onderwerp:
REGIO8 Nieuws
Deel dit artikel: