De oudste horecagelegenheid van Gelderland staat in Archeon

NIJMEGEN - De oudste herberg van Gelderland stond oorspronkelijk in Nijmegen, maar is nagebouwd in themapark Archeon in Alphen aan den Rijn. Tweeduizend jaar geleden bouwden de Romeinen een gigantisch legerkamp op de Hunerberg bij Nijmegen. Er stonden tempels, badhuizen en herbergen. Voor de herberg in de Romeinse stad van Archeon diende de herberg uit het legerkamp in Nijmegen als voorbeeld.

Het Nijmeegse legerkamp bood plaats aan het Tiende Legioen van het Romeinse leger. Het waren goedgetrainde soldaten die in het hele Romeinse Leger dienst deden. Zij moesten zorgen voor rust en orde na de Bataafse Opstand in 69 en 70 na Christus. Omdat de Bataven zich koest hielden, hadden de Romeinse soldaten veel tijd voor andere werkzaamheden, maar ook voor vertier.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Eten en drinken

Bij archeologische opgravingen is het grondplan van de Romeinse herberg uit het Nijmeegse legerkamp gevonden. Op basis van deze ontdekking is de herberg van Archeon gereconstrueerd. De centrale ruimte was een binnenplein omringd door galerijen. Daarachter liggen allemaal kamertjes waar bezoekers aten, dronken en sliepen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Romeins aquaduct van Nijmegen. Foto: Omroep Gelderland 

Ridders van Gelre

De Ridders van Gelre bekijken de Nijmeegse herberg deze maandag in Archeon tijdens een nieuwe aflevering van hun tv-serie op Omroep Gelderland. Ook gaan ze op zoek naar het Romeinse aquaduct van Nijmegen. De sporen zijn nog altijd zichtbaar in het landschap. Ridders van Gelre over de vroegste geschiedenis van Gelderland is vanavond vanaf 17.20 uur op TV Gelderland te zien en wordt ieder uur herhaald.

Bekijk hieronder de hele uitzending van Ridders van Gelre:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: