Nederland en Duitsland zetten zich samen in voor de vissen in de Rijn

BENEDEN-LEEUWEN - Duitsland en Nederland doen samen onderzoek naar trekvissen op de Rijn. Ze kijken of de vissen voldoende ruimte krijgen en of de waterkwaliteit in orde is. Een bijzondere samenwerking die over de grens gaat.

"We hebben te maken met trekvissen, die kennen geen grenzen. Ze zwemmen in de Rijn op en neer", legt Nicole Scheifhacken uit in het Omroep Gelderland-programma BuitenGewoon. Scheifhacken is van het visserijtoezicht van de provincie Düsseldorf. 

Tekst gaat verder onder de video:

"Het project heeft als voordeel dat we naar geheel nieuwe aspecten kunnen kijken, die monitoring tot nu toe niet opgeleverd heeft." De samenwerking is met Rijkswaterstaat. En naast dat het belangrijk is, genieten ze ook van de boottochtjes. "Ik vind het hier na al die jaren nog steeds mooi. Ik geniet van de vissen die hier zwemmen", aldus ecoloog Margriet Schoor. 

Ecologie verbeteren

Schoor werkt al lange tijd voor Rijkswaterstaat en werkt al eventjes samen met de Duitsers. "We nemen veel maatregelen om de ecologie te verbeteren. In de tijd dat ik hier werk heb ik het Rivierlandschap zien veranderen." 

Maar ze kunnen niet continue alle vissen uit het water houden. Hoe ze het dan in de gaten houden?  "Sommige vissen hebben zendertjes. We kunnen dan precies zien welke route ze nemen."

Bekijk de hele uitzending van BuitenGewoon:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!